«ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ» ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Σχολεία και συνεργασίες για εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών
Τετάρτη 14 Μάη 2014

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Blue Shield», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο «Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών», στο Κιλκίς
Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα Σχολείο Στρατιωτικών Παρατηρητών του ΟΗΕ στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του «Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Αφορά στην εκπαίδευση στελεχών που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Εχει αναγνωριστεί από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.

Στο σχολείο που ξεκίνησε στις 5 Μάη και διαρκεί τρεις βδομάδες, συμμετέχουν 27 σπουδαστές, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ιδιώτες από Ελλάδα και άλλες χώρες. Οι σπουδαστές θα παρακολουθήσουν 60 περιόδους θεωρητικών αντικειμένων, στις οποίες θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν τον ΟΗΕ, τις επιχειρήσεις που διεξάγει καθώς και τα καθήκοντα των παρατηρητών του Οργανισμού. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι θα συμμετάσχουν σε Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων, όπου θα εξεταστούν «επεισόδια» στα οποία μπορεί να συμμετάσχει στρατιωτικός παρατηρητής του ΟΗΕ.

Στα αντικείμενα της «εκπαίδευσης» περιλαμβάνονται επίσης: «Παρατήρηση και Καταγραφή», «Κανόνες Εμπλοκής - Μη Χρήση Βίας και Κώδικας Συμπεριφοράς», «Χειρισμός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»...

Σημειωτέον, στις 7 Μάη επισκέφτηκε το ΠΚΕΕΥΕ ο διοικητής του αντίστοιχου Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης («BiH PSOTC»), Jasmin Cajic, «στα πλαίσια της επιτυχημένης και αμοιβαίας συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο Κέντρων όπου καθορίστηκαν νέοι τομείς συνεργασίας για το έτος 2015», όπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς. Αντίστοιχα, βοσνιακές πηγές διευκρινίζουν ότι οι διοικητές των δύο Κέντρων «συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, η οποία θα αναβαθμιστεί επισήμως μέσω της Τεχνικής Συμφωνίας οι προβλέψεις της οποίας θα υλοποιηθούν ήδη από το 2015». Δείγμα κι αυτό τού πώς συντονίζουν τη δράση τους τέτοια κέντρα για καλύτερη υποστήριξη ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αποστολών.