Αποτελεσματική περιφρούρηση της απεργίας
Σάββατο 19 Μάη 2001

Ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά συμμετείχαν οι εργατοϋπάλληλοι στην 24ωρη πανεργατική - πανελλαδική απεργία, σε Στερεά - Εύβοια. Η οργάνωση και ο σχεδιασμός, η περιφρούρηση της απεργίας είχαν καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε χώρους που δεν υπάρχουν σωματεία, όπως είναι ο εργασιακός χώρος των εργαζομένων σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, με την εργοδοτική τρομοκρατία να οργιάζει.

Από τις 7 το πρωί, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων με μέλη του και ταξικούς συνδικαλιστές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, είχαν πιάσει τα «πόστα». Μπροστά από το πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» και τα σούπερ μάρκετ «Γαληνός» και «Τροφό» στην Πλατεία Αγοράς έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.

Μπροστά στην άκαμπτη στάση των συνδικαλιστών, η εργοδοσία κάμφθηκε και δεν τόλμησε ν' ανοίξει τα καταστήματα. Οι εργαζόμενοι σ' αυτά, στη συνέχεια, συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ υπήρξαν αρκετές εγγραφές και στο σωματείο. Ηταν η πρώτη συμμετοχή σε απεργία, μια πρώτη νίκη.

Το ίδιο αποδοτική υπέρ των εργαζομένων ήταν και η παρέμβαση της ταξικής διοίκησης του ΕΚ Φωκίδας στα σούπερ μάρκετ «Πανεμπορική» και «Γαλαξίας» στην Αμφισσα, που σταμάτησαν πριν καν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους την Πέμπτη το πρωί.

Συνδικαλιστές του ΕΚ Λιβαδειάς έκαναν παρέμβαση και μοίρασαν ανακοινώσεις στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και «Γαλαξίας», ενώ στη Λαμία αποκλείστηκαν από ομάδες περιφρούρησης των απεργών τα σούπερ μάρκετ «Μπαλής».

Ενα επιπλέον ποιοτικό χαρακτηριστικό ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργία, ιδιαίτερα βιομηχανικών εργατών και εργασιακοί χώροι που συμμετείχαν για πρώτη φορά, παρ' ότι δεν υπάρχει σωματείο (TYPERWEAR 80%, «Σπόροι Σπύρου» 100%, ΠΛΕΞΑΚΟ 80%, «Μπισκότα Παπαδοπούλου» 80% στην περιοχή Θήβας).