ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Στόχος η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων
Παρασκευή 23 Μάη 2014

Ο Τζ. Μπάιντεν με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συνεχίζεται η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, μια επίσκεψη που καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή και εντάσσεται στη νέα προσπάθεια διευθέτησης του Κυπριακού, στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 11 Φλεβάρη, μετά την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Το σχέδιο αυτό αναφέρεται σε «2 συνιστώντα κράτη με δική τους νομοθεσία», δηλαδή και ντεγιούρε διχοτόμηση. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει άμεση σχέση με το ζήτημα της Ενέργειας και την εξασφάλιση καλύτερων θέσεων για τα αμερικανικά μονοπώλια σε αυτό τον τομέα και γενικότερα τον έλεγχο της περιοχής.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και με εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων, ενώ ακολούθησε επίσημο γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο αρχιεπίσκοπος, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, ο γενικός εισαγγελέας και οι αρχηγοί των κομμάτων. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζον Κένιγκ, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και ο βοηθός του, ο Εϊμός Χοκστάιν, βοηθός υφυπουργός για θέματα Ενέργειας, αξιωματούχος από το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα και αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου δείχνει τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Ο Μπάιντεν από την πλευρά του εξήρε τον «ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο», που χαρακτήρισε «παίκτη - κλειδί» στην περιοχή, τονίζοντας τη «σημασία του ενεργειακού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού» και είπε ότι «θεωρεί δυνατή την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ενώ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερογλου, αν και όχι στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, αλλά στο σπίτι του, ως απόδειξη ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος, όπως είχε δηλώσει και την Τετάρτη το βράδυ, όταν έφτασε στην Κύπρο. Χτες το απόγευμα είχε στη λεγόμενη νεκρή ζώνη συνάντηση και με επιχειρηματίες και πολιτικούς, που ενδιαφέρονται φυσικά να κλείσει το Κυπριακό (ξεχνώντας ότι αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής) και να ...ανοίξουν οι δουλειές. Επίσης αργότερα παρακάθησε σε δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Ντερβίς Ερογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντεχαϊμ.