ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νέο Οργανισμό του Ιδρύματος
Πέμπτη 29 Μάη 2014

Από παλιότερη κινητοποίηση
Για δεύτερη φορά συζητιέται σήμερα, Πέμπτη, στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου της Αθήνας η πρόταση για το νέο Οργανισμό του Ιδρύματος και, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο Ιδρυμα καλούν σε κινητοποίηση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 9 το πρωί.

Οπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, «ο νέος Οργανισμός κρατά όλες τις αντιλαϊκές πλευρές του παλιού (όπως οι τρεις κύκλοι σπουδών, οι πιστωτικές μονάδες) και ταυτόχρονα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος - πλαίσιο στη λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν την πλήρη μετατροπή των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε επιχειρήσεις κι εμάς τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη».

Μάλιστα παραθέτουν συγκεκριμένα αποσπάσματα από το κείμενο του νέου Οργανισμού, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Με αφορμή τα παραπάνω, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ σημειώνουν: «Τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης θα διαρκούν περίπου από 1 μήνα έως κι 1 χρόνο και στην πλειοψηφία τους θα είναι με δίδακτρα. Ηδη ξέρουμε τι ουσιαστικά είναι τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης. Είναι προγράμματα που αποτελούν μεγάλη πηγή εσόδων για τα ιδρύματα και μεγάλη πληγή... εξόδων για τους φοιτητές και όσους επιλέγουν να επανακαταρτιστούν. Πρόκειται ουσιαστικά για εμπόριο γνώσης. Πρόκειται είτε για μαθήματα κατάρτισης... της πλάκας είτε για μαθήματα που, ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στο δομημένο πρόγραμμα σπουδών, αφαιρούνται και πουλιούνται "με το κομμάτι".

Στο ΕΚΠΑ, με δίδακτρα που κυμαίνονται από 80 - 1.600 ευρώ, ο καθένας μέσα σε μερικούς μήνες μπορεί να πάρει πιστοποιητικό για κάποια ειδικότητα.

Θέλουν να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από το επιστημονικό αντικείμενο και το επιστημονικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών.

Θέλουν να υποβαθμίσουν την επιστημονική γνώση και να την μετατρέψουν σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης: Αφαιρούν μαθήματα για να τα "πουλάνε" πανάκριβα σε μεταπτυχιακά και σεμινάρια. Μειώνουν το χρόνο φοίτησης. Μετατρέπουν με τις πιστωτικές μονάδες το δομημένο πρόγραμμα σπουδών σε καλάθι του σούπερ μάρκετ για να μαζεύουμε αποσπασματικές δεξιότητες μέχρι να γεμίσει και να μην παίρνουμε ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση.

Θέλουν να κάνουμε όλοι 2 - 3 χρόνια αποσπασματικές και υποβαθμισμένες σπουδές, γιατί μας θέλουν να περιπλανιόμαστε μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και δουλειάς με μισθούς πείνας, να ζούμε μια ζωή διαρκούς ανασφάλειας».

Οι Επιτροπές του ΜΑΣ επισημαίνουν και άλλες αντιδραστικές πλευρές, όπως η αναγκαστική εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, το ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα συγγράμματα θα διανέμονται δωρεάν κ.ά. Και καλούν τους φοιτητές ν' απορρίψουν το νέο Οργανισμό και να διεκδικήσουν με την πάλη τους: Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα, δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπή μισθό κι εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών, καμιά απόλυση προσωπικού στα ιδρύματα κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακέτο ρυθμίσεων ενίσχυσης του επιχειρηματικού πανεπιστημίου (2022-03-19 00:00:00.0)
Για τη στάση μας απέναντι στις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών (2015-06-28 00:00:00.0)
Επικυρώνουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2014-01-18 00:00:00.0)
Παζάρι ελπίδων και καταστροφή του περιεχομένου σπουδών (2011-11-27 00:00:00.0)
Εικόνες από το μέλλον; (2008-01-20 00:00:00.0)
Επαναβεβαίωση των αρχών της «Μπολόνια» (2001-05-22 00:00:00.0)