Ο «μεγάλος» εξευτελισμός
Τρίτη 22 Μάη 2001

Ενας ένας στο «σπίτι» του διασυρμού
Ο εισαγόμενος «μεγάλος» εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κάνει απόψε την πρώτη «πρόβα» του στην ελληνική τηλεόραση. Ο πολυδιαφημισμένος «Μεγάλος αδελφός» κάνει το πρώτο του βήμα, βυθίζοντας τη μικρή οθόνη της χώρας μας στο χείλος μιας κερδοσκοπίας άνευ όρων, με «υλικό» τον ίδιο τον άνθρωπο. Η «μεγάλη» κλειδαρότρυπα ανοίγει για να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα τηλεοπτικά σκουπίδια που όλο και πληθαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων της εμπορευματοποιημένης ψυχαγωγίας.

Η «εισαγωγή» του ριάλιτι σόου στην τηλεόραση της χώρας μας, θεωρείται από το κανάλι που θα το παρουσιάσει, τον ΑΝΤΕΝΝΑ σαν μεγάλη επιτυχία. Επιτυχία που στοχεύει στον ανταγωνισμό, στην αύξηση της θεαματικότητας, στις πολλές διαφημίσεις και στην «αφαίμαξη» όσο περισσοτέρων κερδών. Μπροστά στο κέρδος οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δε διστάζουν να «χρησιμοποιούν» τον ίδιο τον άνθρωπο, «διαμελίζοντας» την υπόστασή του. Εισβάλλοντας στην προσωπική του ζωή, στις πιο απόκρυφες στιγμές του, στην καθημερινότητά του. Η «κάμερα» παρακολουθεί από κάθε γωνία τις κινήσεις των ανθρώπων που θα «παίζουν» σε κάθε είδους... μεγάλο αδελφό. Για να θεωρηθεί το παιχνίδι πιο ουσιαστικό οι εμπνευστές αυτού του είδους των ριάλιτι σόου, επιχειρούν να κάνουν «συμμέτοχους» και «συνένοχους» στο παιχνίδι της «μεγάλης» ντροπής και τους τηλεθεατές.

Καταγράφοντας την καθημερινή ζωή των «έγκλειστων» στη φυλακή της θεαματικότητας, οι εμπνευστές των ριάλιτι σόου και οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι των ΜΜΕ που τα μεταδίδουν, στοχεύουν στον εθισμό του τηλεθεατή. Στην αυτοϊκανοποίηση του αμφιβληστροειδή του, που θα μπορεί να παίρνει «μάτι» για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ακόμη και για τις... κενώσεις!

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση αλέθεται στην «κρεατομηχανή» του κέρδους ως εξής:

Οι δώδεκα συγκάτοικοι του «Μεγάλου αδελφού» θα συμβιώνουν καθημερινά για 112 μέρες σ' ένα σπίτι. Εκεί θα τους παρακολουθούν 24 κάμερες και 48 μικρόφωνα. Το διάστημα της διαμονής τους στο ειδικά κατασκευασμένο για την εκπομπή σπίτι, δε θα έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Δε θα υπάρχουν τηλέφωνα, τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο. Οι τηλεθεατές σε ρόλο «ηδονοβλεψία» θα μπορούν να παρακολουθούν τα γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι από την τηλεόραση, ενώ δυνατότητα «ηδονοβλεψία» σε 24ωρη βάση μπορούν να έχουν οι χρήστες του Ιντερνετ. Ο «Μεγάλος αδελφός» δε θα μεταφέρει στους συγκατοίκους την εικόνα που εμφανίζουν στην τηλεόραση. Οι 12 υποτίθεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέλη μιας κλειστής κοινωνίας στην οποία ο καθένας θα προσπαθεί ν' επιβιώσει και να ζει υπό την καθοδήγηση του «Μεγάλου αδελφού». Σε τακτά χρονικά διαστήματα ένας από τους συγκατοίκους θ' αποχωρεί από το σπίτι. Οι συγκάτοικοι θα ψηφίζουν κάθε φορά δύο άτομα και οι τηλεθεατές και οι χρήστες του Ιντερνετ θα βγάζουν την τελική απόφαση γι' αυτόν που θ' αποχωρήσει από το σπίτι. Οι συγκάτοικοι είναι ελεύθεροι ν' αποχωρήσουν από το σπίτι οποιαδήποτε στιγμή.

Φυσικά για τον «εγκλεισμό» στο σπίτι του «ευτελισμού» δέλεαρ είναι και το χρήμα, αφού μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψηφοφοριών, ο τελευταίος συγκάτοικος που θα μείνει στο σπίτι θα κερδίσει «έπαθλο» 50.000.000. δρχ. Ενα χρηματικό ποσό εβδομαδιαίο θα διατίθεται για όλους τους συγκατοίκους, στη διάρκεια που θα παραμένουν στο σπίτι, ενώ με διάφορες στοιχήματα υπάρχει πρόβλεψη και για... αύξηση του προϋπολογισμού. Και όχι μόνο γιατί σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΑΝΤΕΝΝΑ μπορεί τον πρώτο νικητή να τον περιμένουν τα 50 εκατ., αλλά ο «Μεγάλος αδελφός» δεν έχει μόνο έναν κερδισμένο, αφού και οι 12 συγκάτοικοι θα βρίσκονται καθημερινά στο «επίκεντρο της δημοσιότητας, η οποία όπως έχει δείξει η εμπειρία του εξωτερικού, τους προσφέρει μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες»!

«Ο Μεγάλος αδελφός», όμως δεν είναι ο μόνος προϋπολογισμός που έχει κατασκευαστεί για την επιδρομή και εισβολή στην καθημερινότητα του ανθρώπου, στη διάβρωση της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας. Η επιτυχία του κέρδους που αποκόμισαν τηλεοπτικοί σταθμοί σε πολλές χώρες είχαν ως αποτέλεσμα και άλλα παρόμοια κατασκευάσματα, που ήδη σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γαλλία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Ενα από αυτά είναι το «Loft story» που προβάλλεται στο ιδιωτικό κανάλι «Μ6» στη Γαλλία. Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο στούντιο της τηλεόρασης σε προάστιο του Παρισιού, εκεί που γίνονται οι λήψεις για την εκπομπή. Και σε αυτό το ριάλιτι σόου, το οποίο αποφέρει τεράστια διαφημιστικά έσοδα στο κανάλι, υπάρχει το σκηνικό της συμβίωσης σ' ένα διαμέρισμα. Οι «ένοικοι» είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, προκειμένου να γαργαλίζουν το ένστικτο των τηλεθεατών που ατενίζουν τα όσα συμβαίνουν μεταξύ έξι ανδρών και πέντε γυναικών.

Η πτώση και κατάπτωση κάθε έννοιας αξιοπρέπειας, σεβασμού και αξιών της ανθρώπινης ζωής, πρόκειται από τη νέα τηλεοπτική σεζόν να μπει στα σπίτια μας, με τη μετάδοση του «Μεγάλου αδελφού» που θα παρουσιάζει ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν στο ριάλιτι σόου θα γίνονται πειραματόζωα προκειμένου ν' ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της τηλεθέασης. Η σιωπή δεν είναι χρυσός στο θέαμα των ρύπων, στην εμπορευματοποίηση των συνειδήσεων, στην οφθαλμολαγνία, στην καταρράκωση της προσωπικότητας και στο διασυρμό της ίδιας της ζωής.


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ