ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκλογικό αποτέλεσμα «καταπέλτης» για τους Εργατικούς
Κυριακή 1 Ιούνη 2014

Κατηφής ο παραιτηθείς ηγέτης των Ιρλανδών Εργατικών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Τo αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιρλανδία συνοδεύτηκε με την παραίτηση του Εϊμον Γκίλμορ, αντιπροέδρου της ιρλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού κεντροδεξιών - κεντροαριστερών, από τη θέση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Ο 59χρονος Γκίλμορ, υποστηρίζοντας ότι πήρε το μήνυμα των καλπών ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του κόμματος. Ανέλαβε, έτσι, «πλήρως την ευθύνη» για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σημειώθηκε, όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία του κράτους». Ο ίδιος απέφυγε να δει το συντριπτικό αποτέλεσμα σαν τιμωρία των ψηφοφόρων για την κυβερνητική συνεργασία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με το κεντρώο «Fine Gael» του πρωθυπουργού Εντα Κένι και τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές αμφοτέρων που χτύπησαν αγρίως εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας...

Για την ιστορία, το ιρλανδικό Εργατικό Κόμμα είδε τη δύναμή του να υποδιπλασιάζεται στις ευρωεκλογές του 2014, καθώς το ποσοστό του βυθίστηκε στο 5,3% από το 13,9% του 2009, αδυνατώντας να εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή. Ανάλογη ήττα υπέστη και στις τοπικές εκλογές, όπου το ποσοστό του έπεσε από το 14,2% στο 7,2%.

Ο πρωθυπουργός Εντα Κένι, που από την πλευρά του είχε μικρότερες απώλειες, μιας που έδειξε συνέπεια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, εξήρε «το θάρρος του Γκίλμορ» στην επιβολή δύσκολων αποφάσεων, ισχυριζόμενος πως ήταν «απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας». Σε αυτές τις ευρωεκλογές πήρε 22,3%, εκλέγοντας τέσσερις ευρωβουλευτές. Το Φιάνα Φάιλ του Μ. Μάρτινς πήρε 22,3% και μία έδρα, το Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς 19,5% και τρεις ευρωβουλευτές, ενώ, τέλος, εξελέγησαν και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.