ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην τελική ευθεία η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ

Μέχρι τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή των επιδοτήσεων

Τετάρτη 4 Ιούνη 2014

Eurokinissi

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες έχουν πείρα από την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ, που επιτάχυνε το ξεκλήρισμά τους
Κρυφά διατηρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα επίπεδα των περικοπών που θα υποστούν σειρά παραδοσιακών καλλιεργειών και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, στο όνομα της «εσωτερικής σύγκλισης» και του συστήματος της «περιφερειοποίησης» που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ και θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Γενάρη του ερχόμενου έτους.

Χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, έδωσε τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16 του μήνα στο Λουξεμβούργο. Αμέσως μετά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το οριστικό κείμενο, για την τυπική δημόσια διαβούλευση, με σκοπό μέχρι τον Αύγουστο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, ώστε να κατατεθούν επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, τα κονδύλια της βασικής ενίσχυσης των αγροτών θα κατανέμονται σε τρεις περιφέρειες, οι οποίες ορίζονται βάσει του τύπου των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή στους βοσκότοπους, τις γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και τις γεωργικές εκτάσεις ετησίων καλλιεργειών.

Σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2015, οι ενισχύσεις των παραγωγών θα συγκλίνουν προοδευτικά σε μία ενιαία τιμή εντός της ίδιας περιφέρειας. Με απλά λόγια, σε κάθε περιφέρεια θα τεθεί μία συγκεκριμένη τιμή ενίσχυσης -«αξιοπρεπές επίπεδο στήριξης ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη», αναφέρει το υπουργείο- που θα χορηγείται οριζόντια σε όλους τους παραγωγούς, βάσει μίας ετήσιας ισόποσης πρόσθεσης ή αφαίρεσης κονδυλίων.

Παράλληλα, δίνεται ο ορισμός του «ενεργούς γεωργού», που στο εξής θα θεωρούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% των συνολικών ετήσιων εσόδων τους. Ειδικότερα, τα νομικά πρόσωπα -οι επιχειρήσεις, για παράδειγμα, αλλά όχι μόνο- που δεν ασκούν αποκλειστικά γεωργική δραστηριότητα, για να θεωρούνται «ενεργοί γεωργοί», θα πρέπει να αντλούν τουλάχιστον το 1/3 των εσόδων τους από τη γεωργία.

Με φερετζέ την «οικολογία»

Επιπλέον, σε σχέση με το λεγόμενο «Πρασίνισμα» της ΚΑΠ -τη δέσμευση δηλαδή του 30% του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων, το οποίο θα κατευθύνεται σε διαφόρων ειδών «γεωργοπεριβαλλοντικά» μέτρα- το υπουργείο αναφέρει ότι τα κονδύλια, που αναγκαστικά βάσει κανονισμού θα κατευθύνονται σε «οικολογικού» χαρακτήρα μέτρα, στην πράξη θα ενσωματωθούν στη βασική ενίσχυση. Τα μέτρα αυτά, που θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, προβλέπουν:

Τέλος, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις διατηρούνται στο 7% των συνολικών κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης (για τις καλλιέργειες ψυχανθών επί πλέον 2%), δίνεται ο ορισμός του «μικρού γεωργού», που θα θεωρούνται όσοι λαμβάνουν ποσά ενίσχυσης έως 1.250 ευρώ και εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του «πρασινίσματος», ενώ προϋπολογίζεται το 2% των κονδυλίων να κατευθύνονται σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών.