ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο στις 19 Ιούνη

Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό να σημάνουν συναγερμό. Ολοι στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια

Πέμπτη 5 Ιούνη 2014

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και οι ανακοινώσεις χτες από στελέχη της κυβέρνησης για το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιούλη, που δε θα σταματήσουν στο 5,2%, επαληθεύουν την αναγκαιότητα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Αθήνας την Πέμπτη 19 Ιούνη. Εκείνη τη μέρα, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις διοργανώνουν συλλαλητήριο για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με πανελλαδική κινητοποίηση, την οποία οργανώνουν ήδη με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, τα εργατικά σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν την παρέμβασή τους στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, προκειμένου να είναι μαζική η κινητοποίηση και να βρει συνέχεια με άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε χτες ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. «Σε αυτές τις εξελίξεις επιβάλλεται η καλύτερη οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων των ναυτεργατών, των εργαζομένων συνολικότερα. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, να παρέμβουμε πιο αποφασιστικά στο σύνολο των προβλημάτων», σημειώνει το σωματείο των κατώτερων πληρωμάτων μηχανής.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση θίγει και αφορά όλους τους εργαζομένους! Αφορά τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες, που το κεφάλαιο τους θέλει τελείως απροστάτευτους, χωρίς ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα. Εύκολη λεία στα χέρια του, φτηνό εκμεταλλεύσιμο υλικό. Χτυπάνε στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, στην προστασία - την ασφάλιση και την υγεία των εργαζομένων.

Θέλουν να μας σπρώξουν στην ιδιωτική ασφάλιση, να μην παρέχει το κράτος καμία εγγύηση και προστασία. Ηδη τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών καιροφυλακτούν. Ανοίγονται μπροστά τους νέοι δρόμοι κερδοφορίας στις πλάτες των εργαζομένων.

Η επίθεση στο Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους. Αφορά όλους τους εργαζομένους, τα εργατικά σωματεία. Είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να ανακόψει την επίθεση, να προτείνει και να επιβάλει άμεσα μέτρα. Χρειάζεται αγώνας σε κάθε τόπο δουλειάς, συζήτηση στους εργατικούς χώρους για τους σχεδιασμούς στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Αγώνας με προσανατολισμό απέναντι στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία, συνεχής, με διάρκεια».

Κάλεσμα στη συγκέντρωση για το ασφαλιστικό, την Πέμπτη 19 Ιούνη, απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Συσκέψεις των συνταξιούχων

Μαζική συγκέντρωση συνταξιούχων όλων των ταμείων πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο πλαίσιο των περιφερειακών κινητοποιήσεων ενόψει της πανελλαδικής πανσυνταξιουχικής συγκέντρωσης στις 19 Ιούνη. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μ. Ραλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Σημείωσε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί οργανωμένα πλατύ άνοιγμα στους συνταξιούχους όλων των ταμείων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, για την υπεράσπιση των συντάξεων.

Επίσης, συσκέψεις - συγκεντρώσεις σχεδιάζονταν χτες σε Λιβαδειά, Αγρίνιο, Πειραιά, Κατερίνη και Κόρινθο. Οι συσκέψεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) μπροστά στο συλλαλητήριο συνεχίζονται σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: