ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική - Κόντρες και παζάρια για το χρέος

Οι ανταγωνισμοί ΕΕ - ΔΝΤ αποτυπώνονται στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και την αναβολή της δημοσιοποίησης της «έκθεσης αξιολόγησης»

Παρασκευή 6 Ιούνη 2014

Eurokinissi

Με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Στουρνάρας, ενώ φουντώνει η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για τη διευθέτηση του χρέους
«Φρέσκες» αντιλαϊκές διατάξεις, σε εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αναμένεται να περάσουν από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ταυτόχρονα, φουντώνει η συζήτηση και η διαπάλη γύρω από τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε, την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες είχε συνομιλίες με το οικονομικό επιτελείο της γαλλικής κυβέρνησης και με τραπεζίτες.

Η «έκθεση αξιολόγησης» και το «επικαιροποιημένο μνημόνιο»

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στα παζάρια βρίσκεται και η αναμενόμενη «έκθεση αξιολόγησης» του ΔΝΤ, με επίδικο ζήτημα τους τρόπους διευθέτησης του χρέους, γύρω από τους οποίους εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, προγραμματιζόταν να δημοσιοποιηθεί χτες, αλλά στη συνέχεια πήρε αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Γ. Στουρνάρας σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι «τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν κλείσει. Εάν έχουν μείνει ένα ή δύο, αυτά θα ψηφιστούν στα Θερινά Τμήματα», ενώ σχετικά με το αντικείμενο των επαφών του στο Παρίσι ισχυρίστηκε ότι αφορούσαν «θέματα της ελληνικής προεδρίας».

Εν τω μεταξύ, το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα χτες, ως παράρτημα της έκθεσης του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και ειδική ρήτρα για τη λεγόμενη μετα-μνημόνιο εποχή, η οποία προβλέπει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα συζητήσουν «έναν συγκεκριμένο κανόνα υπεραπόδοσης επί των εσόδων, που θα τεθεί σε ισχύ μετά την περίοδο του προγράμματος». Με βάση τον κανόνα αυτόν, θα συμφωνείται σε ποιες περιπτώσεις, αν υπάρχει «υπεραπόδοση» φόρων, θα υπάρχει δυνατότητα «κοινωνικών παροχών» για κάθε επόμενο έτος. Πρόκειται για μια ακόμη ρήτρα διασφάλισης της αντιλαϊκής πολιτικής και των «πρωτογενών πλεονασμάτων». Παράλληλα, ανοίγει η πόρτα για τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ και μετά τη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού «προγράμματος στήριξης», καθώς με τον τρόπο αυτό θα έχει λόγο στη συνδιαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών, ταυτόχρονα και παράλληλα με τα μέτρα της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που, έτσι κι αλλιώς, έχει πλέον στη διάθεσή της η Κομισιόν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στην επικαιροποιημένη συμφωνία υπάρχει και ρητή αναφορά για τη χρονική επέκταση της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», με την επισήμανση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, επιβεβαίωσε τη συνάντηση Στουρνάρα - Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το αντικείμενο.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ανέφερε ότι θα γίνει «πολύ σύντομα», ενώ σχετικά με την αναβολή της παρουσίασης, δήλωσε ότι «είναι κάτι που συνηθίζεται», ότι πρόκειται για «εσωτερικό διαδικαστικό ζήτημα» που σχετίζεται με την «επεξεργασία στοιχείων».

Σχετικά με το ύψος μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών στις ελληνικές τράπεζες, παρέπεμψε στη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η οποία αναμένεται τελικά για την ερχόμενη εβδομάδα. Το ζήτημα των «κεφαλαιακών αναγκών» άλλωστε είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διαμόρφωση και τη «διαχείριση» του κρατικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα προβλέπει και τα παρακάτω:

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Αυτή τη φορά, το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων. Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμόζεται από το 2015, ταυτόχρονα με το μόνιμο μηχανισμό αξιολόγησης όλων των εργαζομένων.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους κ.ά.