«Εφυγε» ο σ. Γιάννης Σαπουντζόγλου

Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Τετάρτη ώρα 5 μ.μ., στο νεκροταφείο Σχιστού, στην εκκλησία Αγ. Προδρόμου.

Τετάρτη 11 Ιούνη 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ
φωτό

«Εφυγε» ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ, Πρόεδρος Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πειραιά. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τετάρτη 11.6.2014 ώρα 4.30 μ.μ., στο νεκροταφείο Σχιστού.

Ο σ. Γιάννης Σαπουτζόγλου γεννήθηκε το 1921 στη Μικρά Ασία. Η οικογένειά του ήρθε το '22 στην Ελλάδα. Το 1937 έγινε δόκιμο μέλος της ΟΚΝΕ, το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων. Το 1943 γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ έως το 1946, οπότε με εντολή του ΚΚΕ κατατάσσεται στο στρατό. Το 1947 τον μεταφέρουν στο Γ΄ Τάγμα Μακρονήσου, όπου βασανίστηκε και αρρώστησε βαριά, τον μετέφεραν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, απ' όπου και δραπέτευσε. Πιάστηκε το 1950 και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή, και του προστέθηκαν 2 χρόνια, επειδή κατήγγειλε τους φύλακες που πουλούσαν ναρκωτικά.

Αποφυλακίστηκε το 1957 και οργανώθηκε στην ΕΔΑ. Εκλέχτηκε γραμματέας του σωματείου αγγειοπλαστών. Οταν ήρθε η χούντα, πέρασε στην παρανομία. Πιάστηκε και φυλακίστηκε. Με την αποφυλάκισή του, τον σχόλασαν από το εργοστάσιο όπου δούλευε. Με τη μεταπολίτευση ενεργοποιήθηκε, αμέσως, στο Κόμμα. Το 1983 γράφεται μέλος της ΠΕΑΕΑ Πειραιά. Για πολλά χρόνια, μέχρι σήμερα, υπήρξε πρόεδρός της.

Κατά την εσωκομματική κρίση το 1990, κράτησε αλύγιστη στάση υπέρ της επαναστατικής γραμμής του Κόμματος και η συνεισφορά του υπήρξε αποτελεσματική, στον Πειραιά. Χαρακτηριστική είναι η αφήγησή του για τη διακίνηση του παράνομου «Ριζοσπάστη» την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά.

«Το Γενάρη του 1938.... αφού εγκρίθηκε το βιογραφικό μου, μου ανέθεσαν το καθήκον να παραλαμβάνω τον παράνομο "Ριζοσπάστη". Η γιάφκα ήταν στο χωριό Στρατός (Σοροβίγλι), στο σπίτι του αξέχαστου συντρόφου Λάζαρου Τσαμπάζη ... η απόσταση ήταν 4 ώρες δρόμος. Το σύνθημα ήταν "δώστε μου τα δέματα του Σεραφείμ και του Γρηγόρη". Το κάθε δέμα είχε 5-6 "Ριζοσπάστες" σε μέγεθος διπλής κόλλας αναφοράς. Αφού παραλάμβανα τα δέματα πήγαινα 5 ώρες δρόμο στο χωριό Πρόδρομος, και τα παρέδινα στο σ. Γιάννη Παπαφώτη. Από το ένα δέμα έπαιρνα τα 3 φύλλα και τα διακινούσα σε 3 χωριά...».