ΧΙΛΗ
Νέες μεγάλες κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014

Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν ξανά
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή, αλλά και προχτές Τρίτη το Εθνικό Συντονιστικό των Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Φοιτητών της Χιλής, απαιτώντας από την κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Μισέλ Μπατσελέ εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για δημόσια και ποιοτική Παιδεία. Οι μαθητές και φοιτητές απαιτούν κατάργηση των νόμων της δικτατορίας του Πινοτσέτ που εξακολουθούν να ισχύουν και εμπορευματοποιούν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η Μπατσελέ, όπως και στην πρώτη θητεία της (2006 - 2010), που εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, έτσι και τώρα, στο πρόγραμμα της «Νέας Πλειοψηφίας» που στηρίζεται από ευρύ φάσμα κομμάτων, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, έχει προτείνει μεν αλλαγή του συντάγματος για καθιέρωση δωρεάν συστήματος Παιδείας, διατηρεί όμως την πανίσχυρη ιδιωτική... ως μη «κερδοσκοπική».

Στη συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, οι μαθητές και φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ το περιστατικό με ένοπλο που βρέθηκε να παρακολουθεί ως «διαδηλωτής» τους διαδηλωτές έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση. Από την έρευνα που διεξάγεται έως τώρα, έχει διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για αστυνομικό, όπως είχαν αρχικά καταγγείλει οι φοιτητές, αλλά για πρώην στρατιωτικό της αστυνομίας που υποτίθεται ...έδρασε «αυτοβούλως».