ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Παλεύουν για να μην απολυθεί κανείς

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από τους εργαζομένους των πληττόμενων πανεπιστημίων

Πέμπτη 12 Ιούνη 2014

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν χτες διοικητικοί υπάλληλοι από το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, μαζί με φοιτητές και δυνάμεις του ΜΑΣ, διεκδικώντας να μη γίνει καμία απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευτεί πριν μερικούς μήνες ότι οι περίπου 1.100 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων θα τεθούν σε ενδο-ιδρυματική ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση. Στις 15 Ιούνη απειλούνται με απόλυση περίπου 400 διοικητικοί από καταργούμενους κλάδους, των οποίων λήγει το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας.

Χτες σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των 7 πληττόμενων ιδρυμάτων (πλην του Πανεπιστημίου Κρήτης) με τον κ. Νέζη, ειδικό σύμβουλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απέσπασαν δέσμευση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί προκήρυξη για ένταξη στη διαδικασία της κινητικότητας, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα αφορά μόνο τους 400 εργαζομένους των οποίων καταργείται ο κλάδος τους ή το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι την Κυριακή δε θα απολυθεί κανείς, αλλά θα πάρουν παράταση χρόνου, γιατί, εντασσόμενος κάποιος σε διαδικασία κινητικότητας, προστατεύεται από τη λήξη της διαθεσιμότητας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι και πετυχημένη, αφού μπορεί να μην υπάρξει τελικά κάποια θέση γι' αυτόν. Γεγονός που ενισχύεται από την απάντηση του κ. Νέζη - όπως αυτή μεταφέρθηκε από την αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων - σε ερώτηση εργαζομένης για τον προορισμό της κινητικότητας: «Αν ήταν να τους βάλουμε πάλι στα πανεπιστήμια, γιατί να τους βγάλουμε σε διαθεσιμότητα από τα πανεπιστήμια;».

Οι εργαζόμενοι θα ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα τους συναδέλφους τους σε ΓΣ και ΔΣ προκειμένου να πάρουν νέες αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΟΔΠΤΕ ακόμη κι αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει την προσπάθεια εκφυλισμού, παίρνοντας... διά τηλεφωνικής περιφοράς απόφαση για 3ημερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή, χωρίς να έχει γίνει καμία προετοιμασία, χωρίς να περάσει μέσα από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις των ΓΣ των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού έχουν ως εξής: Του ΕΜΠ για 24ωρη απεργία, του ΕΚΠΑ δεν πήραν απόφαση, του Πανεπιστημίου Πάτρας για 4ήμερη απεργία και κατάληψη, του ΑΠΘ για 3ήμερη απεργία, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Ιωαννίνων για συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση, του ΟΠΑ δεν έκαναν καν ΓΣ. Χτες το απόγευμα αναμενόταν συνάντηση του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών.