ΣΥΡΟΣ
Με ελάχιστα μέσα εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες
Κυριακή 15 Ιούνη 2014

Το Νοσοκομείο της Σύρου
Το Νοσοκομείο της Σύρου, εκτός από τους κατοίκους του νησιού - περίπου 21.500 - εξυπηρετεί ουσιαστικά όλες τις Κυκλάδες, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ντόπιο πληθυσμό (93.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται.

Το προσωπικό στο νοσοκομείο είναι ελάχιστο και οι περισσότερες ειδικότητες καλύπτονται από 2-3 γιατρούς, δηλαδή είναι αδύνατη η 24ωρη παρουσία γιατρού. Παιδίατρος υπάρχει μόνο 1, το ίδιο και ΩΡΛ και οφθαλμίατρος. Πολλές εφημερίες γίνονται χωρίς φυσική παρουσία γιατρού, αλλά αν χρειαστεί τους παίρνουν τηλέφωνο και πάνε στο νοσοκομείο. Ωστόσο έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες, αφού δεν μπορούν να δοθούν ούτε οι κανονικές ή οι αναρρωτικές άδειες. Επίσης δεν υπάρχουν ειδικότητες πολύ σημαντικές που αναγκάζουν τους νησιώτες να ταξιδεύουν στην Αθήνα: Ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, γναθοχειρουργός. Στην Αθήνα πάνε και όσοι κάνουν χημειοθεραπεία.

Τα εισιτήρια από Σύρο για Αθήνα κοστίζουν 29,50 ευρώ (μονή διαδρομή). Για μια εξαγωγή φρονιμίτη ή μια επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο θα πρέπει κάποιος να πληρώσει τη μετακίνηση, τη διαμονή του και να ζητήσει άδεια από τη δουλειά του. Ιδιαίτερα για τους χρόνια πάσχοντες ή για βαριά περιστατικά η ταλαιπωρία με τα καράβια - δεν έχει συχνά δρομολόγια από όλα τα νησιά των Κυκλάδων - και η πολυήμερη διαμονή στην Αθήνα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην υγειονομική τους φροντίδα.

Στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας μπορεί να βρει κανείς 2 παθολόγους (ο ένας παραμένει με ασφαλιστικά μέτρα) και 1 καρδιολόγο. Πριν το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ οι υπηρεσίες ήταν επίσης πολύ υποβαθμισμένες, αν και υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και ειδικότητες, αν και κάποιοι ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υποτίθεται ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμπλήρωνε το δημόσιο, όμως στο νησί υπάρχει μόνο 1 γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ένας παθολόγος, που μπορεί να δεχτεί 300 άτομα το μήνα με ραντεβού.

Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη μέρα του μήνα μπορεί να έπαιρναν και 100 άτομα για να κλείσουν ραντεβού. Ο ένας συμβεβλημένος το μόνο που προσφέρει στους ασφαλισμένους είναι συνταγογράφηση κι αν... Οι ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, έχουν μεγάλο πρόβλημα κάθε μήνα γιατί δεν προλαβαίνουν να γράψουν τα φάρμακα και αναγκάζονται να πληρώνουν επίσκεψη, πέρα από τη συμμετοχή.