ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύπτει το χαράτσωμα των αγροτών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Σε Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Τετάρτη 18 Ιούνη 2014

MotionTeam

Οι αγρότες πληρώνουν υπέρογκα ποσά για μια υπηρεσία που θα έπρεπε να χρηματοδοτείται από το αρμόδιο υπουργείο
Με «εκκλήσεις» θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Κουκουλόπουλος, τις κραυγαλέες αυθαιρεσίες σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών από την εταιρεία «Gaia Επιχειρείν».

Η εν λόγω «κοινοπραξία», την οποία συγκροτούν η «Τράπεζα Πειραιώς» και Ενώσεις, όπως οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και άλλες, απαιτεί υπέρογκα ποσά (μέχρι και 200 ευρώ) από τους αγρότες για τη συμπλήρωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου -καταγράφει τις εκτάσεις και το είδος της καλλιέργειας, για να δοθούν οι αγροτικές ενισχύσεις από τα προγράμματα της ΕΕ), παρά το γεγονός ότι η διαδικασία παραλαβής - καταχώρησης των δηλώσεων πρέπει να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σα να μην έφτανε αυτό, η «Gaia Επιχειρείν» αποσπά με εκβιασμούς υπογραφές από τους αγρότες ότι την εξουσιοδοτούν να «τραβάει» λεφτά από τους λογαριασμούς που κατατίθενται οι ενισχύσεις, σε περίπτωση που χρωστάνε στον ΕΛΓΑ, στην Εφορία ή σε δάνεια!

Απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε το «δικαίωμα» της εταιρείας να χαρατσώνει τους αγρότες και είπε: «Εχουμε απευθύνει μία έκκληση -γιατί υπάρχει σύμβαση με διαγωνισμό δυστυχώς- να υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμολογίων». «Εκκληση» θα απευθύνει, όπως σημείωσε, για να επιστραφούν πίσω τα χρήματα σε αγρότες των οποίων οι αιτήσεις δεν περιέχουν αλλαγή στοιχείων σε σχέση με πέρσι, γιατί, όπως διαπίστωσε, «δεν είναι δυνατόν να έχει υποβληθεί δήλωση στοιχείων ταυτόσημη με πέρσι και να καταβάλει και τίμημα».

Επιπλέον «μέτρο» που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι ότι «από εφέτος δόθηκε σε πιστοποιημένους γεωτεχνικούς η δυνατότητα και αυτοί να συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία που συμμετέχει η "Gaia", ώστε να μην υπάρχει μονοπωλιακή κατάσταση».

Οσον αφορά τις εξουσιοδοτήσεις που αποσπά εκβιαστικά η εταιρεία, ο Π. Κουκουλόπουλος δεν είπε κουβέντα, ενώ, απογειώνοντας την κοροϊδία στους αγρότες, ανέφερε για την ΚΑΠ ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία, επίσημα, από την ΕΕ λένε ότι το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, καθώς η ΚΑΠ βρίσκει βηματισμό και το ερώτημα είναι πώς και τι δεν πήγε καλά στην Ελλάδα και δεν είχαμε ανάλογη εξέλιξη»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε ότι ο διαγωνισμός που αφορούσε τη συμπλήρωση των δηλώσεων για την «ενεργοποίηση των δικαιωμάτων» ήταν φωτογραφικός υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, χαρακτήρισε τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ κλπ. «νεκροθάφτες του αγροτικού κινήματος» που «μπουκώνονται» με χρήμα από τις κυβερνήσεις γι' αυτό τους το «έργο».

Εξέφρασε το αίτημα του ΚΚΕ όχι μόνο να μην πληρώνουν φράγκο οι αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων αλλά να δοθούν πίσω τα λεφτά που έχουν καταβληθεί, να σταματήσει το αίσχος με τις εξουσιοδοτήσεις. Κάλεσε, τέλος, τους αγρότες «να αντισταθούν σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που προωθείται με τη νέα ΚΑΠ, διαφορετικά δεν έχουν μέλλον».