ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις λίγα χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη

Τριακόσιοι Αμερικανοί κομάντος στη Βαγδάτη και κινήσεις από τους ιμπεριαλιστές για προσέγγιση με το Ιράν

Τετάρτη 18 Ιούνη 2014

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε απόσταση 60 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης διεξάγονταν χτες σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του ιρακινού στρατού, πολιτοφυλακές σιιτών και ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), δεδομένου του στόχου των τελευταίων για κατάληψη της ιρακινής πρωτεύουσας και ανατροπή της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι Μάλικι. Η κατάσταση αυτή εντείνει και την προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να ελέγξουν την κατάσταση, την ίδια στιγμή που ήταν αυτές που στήριξαν τους ένοπλους ΙΚΙΛ στην επέμβαση στη Συρία. Η αιματοχυσία και σύγκρουση στο Ιράκ, που παίρνει εθνοθρησκευτικό μανδύα, στην πραγματικότητα έχει σχέση με γενικότερες ανακατατάξεις και γεωστρατηγικά σχέδια σε μια περιοχή όπου ανταγωνίζονται ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Κινήσεις από ΗΠΑ, Βρετανία, Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημέρωσε το Κογκρέσο πως στέλνει περίπου 300 μέλη των ειδικών δυνάμεων για την προστασία Αμερικανών αξιωματούχων και πολιτών στο Ιράκ και την περιφρούρηση της πρεσβείας στη Βαγδάτη. Επιβεβαίωσε ακόμη πως έγιναν οι πρώτες άμεσες συζητήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους για τις εξελίξεις στο Ιράκ στη Βιέννη, στη διάρκεια συνάντησης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς, του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, και της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει κοινή εκτίμηση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν για τους ενόπλους του ΙΚΙΛ, ενώ εκπρόσωπος του Πενταγώνου διέψευσε κάθε πιθανότητα συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων με το Ιράν...

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημείωναν πως ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει πάρει ακόμη τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο δράσης στο Ιράκ αναμένοντας μία κίνηση και από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Μάλικι, στην κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λου, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου δήλωσε με νόημα, και με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ, ότι «είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων». Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία (που μαζί με το Κατάρ είναι οι βασικοί χρηματοδότες του ΙΚΙΛ) «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ενδιαφέρον προκαλεί και η δήλωση του πρώην πρέσβη του Κατάρ στην Ουάσιγκτον σεΐχη Νάσερ μπιν Χάμαντ αλ Καλίφα, που τάχθηκε κατά της αμερικανο-ιρανικής συνεργασίας και μίας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμφανιστεί σαν «συνωμοσία κατά των σουνιτών». Κατηγόρησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό για «σταυροφορία κατά των σουνιτών Αράβων» ενώ χαρακτήρισε τη ραγδαία προέλαση των εξτρεμιστών της ISIL «λογικό παρεπόμενο» και «όχι έκπληξη για όποιον παρακολουθεί την ιρακινή πολιτική σκηνή».

Μέσα σε όλα η Βρετανία ανακοίνωσε πως ανοίγει ξανά (μετά την επίθεση εξτρεμιστών το 2011) την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με το Ιράν, το οποίο για συγκεκριμένους γεωπολιτικούς λόγους επανέρχεται στο προσκήνιο «φιλικού» ενδιαφέροντος δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σφαγές εκατέρωθεν

Στο ίδιο το Ιράκ για πρώτη φορά χτες δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες για πιθανές εκτελέσεις σουνιτών κρατουμένων από επίλεκτες δυνάμεις σιιτών του ιρακινού στρατού με επίκεντρο μικρή φυλακή σε αστυνομικό τμήμα του προαστίου της Μπακούμπα, Αλ Κατούν. Φαίνεται πως πριν βρεθούν νεκροί τουλάχιστον 50 κρατούμενοι με σφαίρες σε κεφάλι και θώρακα, είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας επιχείρηση απελευθέρωσης των κρατουμένων από μερικές δεκάδες ενόπλους του ΙΚΙΛ.

Το ίδιο διάστημα, δυνάμεις του ιρακινού στρατού κατέλαβαν για λόγους ασφαλείας τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας στην πόλη Μπαϊτζί, των οποίων η λειτουργία πλέον ανεστάλη, ενώ απομακρύνθηκε όλο το ξένο προσωπικό. Αρχιμηχανικός των διυλιστηρίων (τα οποία είχαν δεχθεί από τις πρώτες μέρες την επίθεση ενόπλων της ΙΚΙΛ) είπε πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, βενζίνης και κηροζίνης για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης για τουλάχιστον ένα μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι ραγδαίες εξελίξεις στο Ιράκ προκαλούν νευρικότητα στις χρηματαγορές και αυξάνουν τα περιθώρια κερδοσκοπίας με την τιμή του πετρελαίου, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη δυνάμεων των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (Πεσμεργκά) στην επαρχία Κιρκούκ. Ηδη η τιμή του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές φθάνει πλέον τα 114 δολάρια το βαρέλι (ρεκόρ τελευταίων εννιά μηνών) δίχως να αποκλείεται προσεχώς και νέα άνοδος.

Συγκρούσεις και στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ

Στο μεταξύ, οι ένοπλοι του IΚΙΛ προσπαθούν να θωρακίσουν τις δυνάμεις τους στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ, κάτι που ωστόσο δεν καταφέρνουν εύκολα κυρίως λόγω των συντονισμένων επιθέσεων που δέχονται στη συριακή ανατολική πετρελαιοφόρο επαρχία Ντέιρ Αζόρ από τους (επίσης ισλαμιστές εξτρεμιστές) αντιπάλους τους από το «Μέτωπο Νούσρα» και τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Οι εξελίξεις στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ ανησύχησαν πλέον και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Συρία, που δημοσιοποιώντας έκθεση στη Γενεύη εκτίμησε πλέον πως ο πόλεμος στη Συρία έφθασε «σε σημείο καμπής» και ότι σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις στο Ιράκ απειλείται πλέον «ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο Ιράκ εμφανίστηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Σιγή ιχθύος για τους Τούρκους ομήρους

Χτες, έκλεισε μία βδομάδα από την ομηρία 80 Τούρκων διπλωματών και πολιτών μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους εξτρεμιστές της ISIL. Στην Αγκυρα ποινικό δικαστήριο αποφάσισε την απαγόρευση κάθε πληροφορίας που αφορά στην υπόθεση από τα ΜΜΕ θεωρώντας ότι έτσι θα προστατευτούν οι όμηροι και οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τ. Γιλντίζ, ανήγγειλε ότι στις 22/6 θα αναχωρήσει από το Τσεϊχάν και τρίτο (από την αρχή του χρόνου) πετρελαιοφόρο με κουρδικό πετρέλαιο.

Κούρδος πρωθυπουργός: Διαφορετικό το Ιράκ μετά τη Μοσούλη...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός της αυτόνομης βόρειας ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν, Νεσιρβάν Μπαρζανί, όπου συνάντησε Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαϊμχανί.

Ο Μπαρζανί μιλώντας νωρίτερα στο ΒΒC είπε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να ξαναγίνει ίδιο με αυτό αυτό που ήταν πριν την κατάληψη της Μοσούλης, σημείωσε τους κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, προτείνοντας ως λύση τη δημιουργία περιφέρειας σουνιτών εντός Ιράκ ανάλογης με αυτή των Κούρδων. Κατήγγειλε τον πρωθυπουργό Μάλικι για πολιτικές αποκλεισμού τόσο σε βάρος των σουνιτών όσο και έναντι των Κούρδων καταλήγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.