ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ «ΑΘΗΝΑ 2014»
«Διασύνδεση» αντικειμένων Ενόπλων Δυνάμεων στο φόντο οξύτατων ανταγωνισμών
Τετάρτη 18 Ιούνη 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ

Χαρακτηριστική η αναφορά του Ελληνα υφυπουργού Αμυνας ότι «οι έννοιες κρίση και ασφάλεια υπερβαίνουν τα στεγανά του παρελθόντος, καθιστώντας έτσι τα όρια (εσωτερική - εξωτερική, παραδοσιακή - ασύμμετρη) όλο και περισσότερο δυσδιάκριτα»...
Με πρόταγμα την υπεράσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων στις αντιπαραθέσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ζητούμενο οι ένοπλες δυνάμεις να εμπλέκονται πλέον ανοιχτά και σε ζητήματα «ασφάλειας» (όπως φυσικά την ορίζουν οι κεφαλαιοκράτες και η εξουσία τους) και ερώτημα το πώς θα προχωρήσει η ανάδειξη της ΕΕ σε έναν «αυτοτελή πάροχο ασφάλειας» που όπου χρειάζεται (στα ευρωενωσιακά κεφάλαια) θα δρα ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 2014».

Εντάσσεται στις δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ και οργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ. Επισήμως, «στόχος της δράσης αυτής είναι οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια και επί των μεθόδων, διαδικασιών και δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες στη Διεθνή Κοινότητα, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις, στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον». Συμμετέχουν «υψηλού επιπέδου» στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αρχές «διαχείρισης κρίσεων», διεθνείς οργανισμούς, ινστιτούτα και κέντρα στρατηγικών μελετών και διεθνών σχέσεων.

Ως συνέχεια του Συνεδρίου, αύριο οργανώνεται «Κλειστό σεμινάριο Ειδικών Θεμάτων Ευρωπαϊκής Αμυνας» για ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων «για γενικότερα θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και επί ειδικών θεμάτων αμυντικής διάστασης στο παραπάνω πεδίο. Οι συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 και των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί στο γεωστρατηγικό περίγυρο της Ενωσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη και όσα ακολούθησαν σηματοδότησαν ένταση της επίθεσης σε βάρος των λαών. Διόλου τυχαία, για πρώτη φορά από την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπήρξε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για την «Αμυνα» της ΕΕ, για την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας». Οπως τονιζόταν, άλλωστε, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν «να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις» που ανοίγονται μπροστά τους, «σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ». Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλούσε τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε «συνέργειες», προκειμένου «να βελτιώσουν την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα» μέσων και προσωπικού για επιχειρήσεις και αποστολές, να βελτιώσουν παραπέρα τις δυνατότητές τους για «άμεση ανταπόκριση», με «πιο ευέλικτους, άμεσα διεκπεραιώμενους Σχηματισμούς Μάχης» (Battlegroups).

Μπήκαν μάλιστα ως στόχοι να καταρτιστεί στρατηγική ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορα (με προσχήματα, π.χ., την πειρατεία, τις μεταναστευτικές ροές κλπ.), να διασφαλιστούν τα δίκτυα Ενέργειας (ζήτημα που «καίει» τα μονοπώλια) να αναπτυχθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών αεροσκαφών από αεροπλάνα - τάνκερ (στόχος που προϊδεάζει για επιχειρήσεις σε μεγάλη απόσταση, πολύ πέρα από τα σύνορα της ΕΕ), η δορυφορική επικοινωνία κ.ά.

«Στρατηγική αυτονομία» στη διαχείριση κρίσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζοντας χτες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την έναρξη του Συνεδρίου, ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Λαμπρόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι το «ΑΘΗΝΑ 2014», «ως ένα σεμινάριο - συνέδριο αφιερωμένο αμιγώς στα θέματα χειρισμού κρίσεων, εντάσσει πλέον στις συνεδρίες του και τα ζητήματα ασφαλείας. Μια εξέλιξη νομίζω φυσιολογική, που σηματοδοτεί τη διασύνδεση των αντικειμένων της διαχείρισης κρίσεων με αυτά της ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι «στο σημερινό, ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον, όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις στις περιοχές της ΝΑ Μεσογείου, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής καταδεικνύουν, οι έννοιες κρίση και ασφάλεια υπερβαίνουν τα στερεότυπα και τα στεγανά του παρελθόντος, καθιστώντας έτσι τα όρια (εσωτερική - εξωτερική, παραδοσιακή - ασύμμετρη) όλο και περισσότερο δυσδιάκριτα».

Παρακάτω, έβαλε στόχο τη «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα διαχείρισης κρίσεων (μέσω της ανάληψης δράσεων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας)». Ζήτησε, μάλιστα, συγκεκριμένα μέτρα, ώστε «να ενισχύσουμε την ΕΕ με τα αναγκαία μέσα και να επιταχύνουμε τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προσδώσουν στην Ενωση την απαραίτητη μορφή αυτονομίας στο πεδίο του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Εχουμε ανάγκη να ενισχύσουμε τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, να καταβάλλουμε προσπάθεια να αποφευχθεί η επικάλυψη των προσπαθειών με τους Συμμάχους, να βελτιωθεί η πρόσβαση στη βιομηχανία της εισαγόμενης τεχνολογίας και να αυξηθεί το μερίδιο της ερευνητικής συνεργασίας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, μετέβη στη Βουλγαρία, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη ημέρα του Ετήσιου Συνεδρίου «Strategic Military Partners Conference» (SMPC 2014). Το εν λόγω Συνέδριο, που διοργανώνεται από την «Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού» του ΝΑΤΟ («Supreme Allied Command Transformation (SACT)», έχει ως σκοπό «την ενημέρωση των συμμετεχόντων και την ανταλλαγή ιδεών επί θεμάτων μετασχηματισμού της Συμμαχίας».