Να ενταθεί η πάλη και η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Η διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)

Κυριακή 22 Ιούνη 2014

Ο παλιότερος φορέας της χώρας μας που ασχολείται με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), από το 1980, μελετά το πολυσύνθετο πρόβλημα της εξάρτησης και αγωνίζεται σταθερά και με συνέπεια ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Στα πρώτα χρόνια, ως ΠΑΣΕΝ, είχε να αντιμετωπίσει τη μακάρια θέση των κρατικών αρμοδίων, οι οποίοι προπαγάνδιζαν ότι: «Το ξενόφερτο αυτό φρούτο δεν μπορούσε να ριζώσει στη δική μας κοινωνία»... Αργότερα, από το 1987 και ύστερα, ως ΕΣΥΝ, όταν πια φούντωσε και στη χώρα μας το πρόβλημα, δίνει τη δική του μάχη, μελετώντας τα αίτια, την έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας παράλληλα παραρτήματα του ΕΣΥΝ σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την καθιερωμένη Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, το ΕΣΥΝ εξέδωσε την εξής διακήρυξη:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) συνεχίζει αταλάντευτα εδώ και 3 δεκαετίες τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικές ουσίες, προβάλλοντας έναν άλλο τρόπο ζωής που θα απαντά στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

Ο αγώνας και η συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη απέναντι στην ουσιοεξάρτηση πρέπει να στρέφεται στην αντιπαράθεση με τις κοινωνικές - οικονομικές - πολιτικές - πολιτισμικές αιτιάσεις που έχουν κάνει τη χρήση ουσιών κουλτούρα και τρόπο ζωής για χιλιάδες νέους.

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, είναι αγώνας για ζωή με πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού και της νεολαίας.

Σήμερα, χρειάζεται ένταση της επιστημονικής διαπάλης απέναντι στις θεωρίες που αθωώνουν τη χρήση ουσιών ως τρόπο ζωής, διαχωρίζοντας τις ουσίες ανάλογα με τη βλάβη και την επικινδυνότητά τους. Ολες οι αντιεπιστημονικές θεωρίες που αθωώνουν την εξάρτηση από τις ουσίες έχουν ως στόχο να κρατούν τμήμα της νεολαίας στη "μαστούρα του συμβιβασμού".

Αναγκαία είναι η συμπόρευση με το ΕΣΥΝ και τα δεκάδες παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, των εργαζομένων στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (Κέντρα Πρόληψης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ). Αλλά και η κοινή δράση με τη νεολαία (φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια), με τους εργαζόμενους (Εργατικά Κέντρα, Σωματεία), με την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων) με άξονα δράσης την προώθηση της Πρωτογενούς Πρόληψης σε πληθυσμούς που δεν έχουν ακόμα πειραματιστεί με τις ουσίες.

Πρέπει να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί η πάλη και η δράση του κινήματος, διεκδικώντας:

Το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών θα συνεχίσει

Απέναντι στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος

-- δεν μένουμε αδρανείς - μαζικοποιούμε την πάλη μας

-- στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο

-- παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας - δυναμώνουμε την αλληλεγγύη.

Η Γραμματεία του ΕΣΥΝ

Ιούνης 2014».