ΙΡΑΚ
Στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις

Επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Βαγδάτη

Τρίτη 24 Ιούνη 2014

Ο υΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μάλικι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε μία προσπάθεια να αλλάξουν τα γεωπολιτικά δεδομένα στη μεθόριο του Ιράκ με τη Συρία και την Ιορδανία, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερο ανεφοδιασμό σε άνδρες, όπλα και πυρομαχικά, εκατοντάδες σουνίτες ένοπλοι και μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε»(ΙΚΙΛ) σε συνεργασία με πρώην αξιωματούχους του ιρακινού στρατού, κατέλαβαν χτες το μεθοριακό πέρασμα Αλ Ουαλίντ στη συρο-ιρακινή μεθόριο (το δεύτερο σε λιγότερο από μία βδομάδα, μετά το μεθοριακό πέρασμα Αλ Κάιμ) και το μεθοριακό πέρασμα αλ Τουρμπάιλ στην ιορδανο-ιρακινή μεθόριο.

Η εξέλιξη αναζωπυρώνει τις ανησυχίες γειτονικών χωρών που βλέπουν τα μέτωπα των συγκρούσεων να αφορούν ευαίσθητες περιοχές του εδάφους τους, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ιορδανίας που είχε δεχθεί στο έδαφός της τη μυστική εκπαίδευση ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης ΙΚΙΛ στο πλαίσιο σχεδιασμών για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και που από χτες έθεσε το στρατό σε κατάσταση ετοιμότητας κατά μήκος της ιορδανο-ιρακινής μεθορίου μήκους 181 χλμ.

Τα γεγονότα αυτά ρίχνουν παράλληλα νερό στο μύλο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τις πολλαπλώς επικίνδυνες συγκρούσεις στο Ιράκ σαν «ευκαιρία» για προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων. Με πρώτες τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι που έσπευσε χτες αιφνιδίως στη Βαγδάτη (δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά το Κάιρο) για να εντείνει τις πιέσεις στον Ιρακινό Σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για την άμεση ανάγκη συγκρότησης μίας νέας ιρακινής κυβέρνησης «που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς», ανεξαρτήτως θρησκευτικών, εθνοτικών και άλλων διαφορών.

Οι πιέσεις του Τζον Κέρι

Ο Κέρι, χαρακτηρίζοντας τους ενόπλους της IΚΙΛ «απειλή για τη σταθερότητα όλης της περιοχής», πρότεινε ως κίνητρο στον πρωθυπουργό Μάλικι για τη συγκρότηση νέας ιρακινής κυβέρνησης έως τις αρχές Ιούλη, τις «ετοιμασίες» της κυβέρνησης Ομπάμα «για ευρεία γκάμα λύσεων στο Ιράκ», μεταξύ αυτών την ακόμη μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών κατασκοπείας, κοινά επιχειρησιακά κέντρα, 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς «συμβούλους» και «σταθερές παροχές πυρομαχικών». Ο Αμερικανός υπουργός προσπάθησε να δείξει ότι δεν ασκεί τις πιέσεις αυτές υπέρ μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής ομάδας, συναντώντας μετά τον πρωθυπουργό, ηγετικά στελέχη και των Σουνιτών και των Σιιτών, καθώς την Κυριακή στο Κάιρο είχε ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για την κρίση, ότι δεν επιδιώκουν να «επιλέξουν» έναν ηγέτη για το Ιράκ, αλλά επιθυμούν μία ηγεσία που θα είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει «όλους τους Ιρακινούς».

Πληροφορίες για δεκάδες ιρανικά αεροπλάνα στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα αίσθηση προκαλεί η πληροφορία του ανεξάρτητου κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων «BasNews», που επικαλούμενο πηγή του ιρακινού υπουργείου Αμυνας στη Βαγδάτη μετέδωσε ότι το Ιράν «έχει στείλει 130 στρατιωτικά αεροπλάνα στο Ιράκ για να εκδικηθεί την κατάληψη της Μοσούλης και της επαρχίας Σαλαχαντίν από τους σουνίτες ενόπλους της ΙΚΙΛ». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι τα αεροσκάφη «είναι υψηλής τεχνολογίας και ικανά να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους στις επαρχίες Νινευή και Ανμπαρ», αναφέροντας ως «δεδομένη» την πρόσφατη αποστολή Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων της στρατιωτικής πτέρυγας των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» QUDS.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και επίσημα ενδεχομένως να αλλάξει την έκβαση των έως τώρα συγκρούσεων υπέρ της Βαγδάτης, η οποία επί του παρόντος δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει τη ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι (σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της ιρακινής κυβέρνησης) έχουν προκαλέσει τον αποτρόπαιο θάνατο εκατοντάδων Ιρακινών αμάχων και στρατιωτών κυρίως στις επαρχίες Ντιγιάλα, Σαλαχαντίν, Νινευή και Κιρκούκ.

Την ανησυχία της για τη στάση του Ιράν έχει εκφράσει επανειλημμένως η Σαουδική Αραβία βασικός χρηματοδότης των ακραίων ισλαμιστών. Πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του πρέσβη της στη Μεγάλη Βρετανία που ανέφερε ότι «οι πολιτικές της Δύσης αναφορικά με το Ιράν και τη Συρία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί και αδρανείς. Η Σαουδική Αραβία θα γίνει πιο δυναμική στα διεθνή ζητήματα, έχει τεράστιες περιφερειακές υποχρεώσεις».

Στο μεταξύ, η αυτόνομη κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ διέψευσε χτες πρόσφατες πληροφορίες που την έφεραν να έχει πουλήσει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου στο Ισραήλ.

Παράλληλα,ο Κουβεϊτιανός υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Αλ-Τζαράλα ανακοίνωσε την αποχώρηση της διπλωματικής αποστολής από τη Βαγδάτη, λόγω της έκρυθμης και επισφαλούς κατάστασης.

Τέλος, η ΕΕ ζήτησε χτες «να δημιουργηθεί άμεσα» στο Ιράκ μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προκειμένου να βρεθεί μια λύση «στη ραγδαία επιδείνωση» της κατάστασης και ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον 5.000.000 ευρώ «ανθρωπιστικής βοήθειας».