Διαδρομές μνήμης
Σάββατο 28 Ιούνη 2014

Ο Δ. Κουτσούμπας με την ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη και την Μαρία Παναγίδου μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας της Κύπρου
Με επιτυχία παρουσιάστηκε προχτές, στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» το θεατρικό έργο «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη, ενταγμένο σε μια σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τα 40 χρόνια μνήμης, από τα γεγονότα της Κύπρου με τίτλο «Αγνοούμενοι 1974 - Αγνοούντες 2014», που διοργανώνει το θέατρο «Αργώ» με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας - Σπίτι της Κύπρου. Στην παράσταση παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, 30 Ιούνη, εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών εγκαταστάσεων και έργων τέχνης σε μια «Διαδρομή Μνήμης» από το θέατρο «Αργώ» στην Πρεσβεία της Κύπρου (με την επιμέλεια της Μαργαρίτας Καταγά). Διάρκεια μέχρι 13 Ιούλη. Την ίδια μέρα, στο Θέατρο «Αργώ» θα παρουσιαστεί ο μονόλογος «Ο γιος μου ο Ελπήνορας» του Δημήτρη Λέντζου, με την Αιμιλία Υψηλάντη.

Κατά την Α' Περίοδο των εκδηλώσεων (καλοκαίρι 2014) τίθενται οι αναφορές για τη διάδραση απώλειας και μνήμης καθώς και η αισθητική αναγνωρισιμότητα του πονήματος, με την εγκατάσταση, στο Θέατρο «Αργώ» των φωτογραφιών των αγνοουμένων και των ονομάτων τους, με εγκαταστάσεις του Aλέξανδρου Βασμουλάκη και μια Εκθεση στο Σπίτι της Κύπρου με Ελληνες και Κύπριους εικαστικούς καλλιτέχνες. Η σύνδεση των δύο χώρων θα γίνει με μια πορεία μνήμης με εικαστικά δρώμενα από το Θέατρο «Αργώ» έως την Πρεσβεία της Κύπρου. Εγκαίνια 7 Ιούλη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Bάσω Γκαβαϊσέ, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Vassilis H., Mαρία Πιθαρά, Εφη Σπύρου, Λευτέρης Τάπας, Γιώργος Μαραζιώτης, Σταυρούλα Παπαδάκη, Ελένη Λύρα, Yiakou, Gregos Theopsy.