ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκατοντάδες νέοι σφράγισαν με επιτυχία τις εκδηλώσεις του
Τρίτη 1 Ιούλη 2014

Εκατοντάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια του Λεκανοπεδίου έδωσαν δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ της ΚΝΕ που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την πρώτη μέρα, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φοιτητών κέντρισε η βιβλιοπαρουσίαση, με αφορμή την έκδοση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμέσως μετά την εισήγηση, ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους φοιτητές και έγινε πλούσια συζήτηση. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και μια βδομάδα πριν, στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η συζήτηση της δεύτερης μέρας για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων με θέμα «Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό»;

Μιλώντας ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 300.000 νέοι πτυχιούχοι έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να μεταναστεύσουν.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα για τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών. Ολα όσα ζούμε στα πανεπιστήμια, τα τελευταία χρόνια, μαζί κι όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί για το μέλλον, αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας που κρατά σιδηροδέσμιους χιλιάδες νέους ανθρώπους, που μπαίνουν με όνειρα και φιλοδοξίες στα πανεπιστήμια και βλέπουν τις σπουδές τους, αντί για την επιστημονική γνώση, να προσανατολίζονται στην εφήμερη κατάρτιση, να μετατρέπονται σε σπουδές "α λα καρτ". Οι εξελίξεις αυτές, όπως εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το ΚΚΕ, υπηρετούν το πρότυπο για το μέλλον της νεολαίας που έχουν ετοιμάσει κεφάλαιο και ΕΕ: Διαιώνιση της ανασφάλειας και εργασιακή περιπλάνηση στα διαλείμματα της ανεργίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δ. Κοιλάκος, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη από το 1999, με τη Διακήρυξη της Μπολόνια, η κινητικότητα του φοιτητικού πληθυσμού αποτελεί βασικό ζητούμενο για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.


«Γιατί η ΕΕ προωθεί την κινητικότητα και την αλληλένδετη με αυτή αναγνώριση πτυχίων, χρηματοδοτώντας με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πληθώρα προγραμμάτων, όπως τα Erasmus Tempus και Mundus, πρόσφατα το Erasmus+, το Leonardo, το Marie Curie κ.ά; Ο λόγος είναι απλός: η προώθηση της κινητικότητας εντοπίζεται ως ζήτημα κρίσιμο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μπαίνει, μάλιστα, με ιδιαίτερη ένταση στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης», υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι «ο ατομικός δρόμος της φυγής επ' ουδενί δεν αποτελεί τελεσίδικη απάντηση στις αγωνίες ενός νέου επιστήμονα, ενός φοιτητή που σκέφτεται να κάνει έξω μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ενός πτυχιούχου που ψάχνει δουλειά στο αντικείμενό του και δε βρίσκει, ενός νέου ερευνητή που η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο στην Ελλάδα ουσιαστικά τον εξωθεί στην επιλογή του εξωτερικού. Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί ότι η κατάσταση θα δυσχεραίνει συνολικά κι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την ΕΕ, τις χώρες του καπιταλισμού. Κι αυτό γιατί ο καπιταλισμός αργοπεθαίνει και γι' αυτό γίνεται πιο επιθετικός».

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν με συναυλίες από φοιτητικά συγκροτήματα, τους KollektivA, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο. Παράλληλα, οι δυο βραδιές έκλεισαν με παραδοσιακό και με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι, ενώ νωρίτερα έγινε απονομή μεταλλίων στις τρεις πρώτες ομάδες του τουρνουά μπάσκετ.

Στο χώρο, υπήρχε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερο του «Οδηγητή», και έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στην ομώνυμη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες.

Ιδιαίτερης σημασίας η πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ συγκέντρωνε αιτήσεις για δασκάλους στα Λαϊκά Φροντιστήρια που θα λειτουργήσουν ξανά από το νέο σχολικό έτος.