ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Καλοκαιρινές αποδράσεις για παιδιά
Τετάρτη 2 Ιούλη 2014

Τρία δίωρα προγράμματα για παιδιά 7 - 12 ετών διοργανώνει το Μουσείο της Ακρόπολης κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. «Παίζουμε αρχαία παιχνίδια;», έχει τίτλο το πρώτο εργαστήρι που θα γίνει την Τρίτη 8 Ιούλη, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και περιλαμβάνει άφθονο παιχνίδι με αντίγραφα των παιχνιδιών (αστράγαλοι, ίυγγα, σβούρα) που βρέθηκαν στον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης, αλλά και εργαστήριο χειροτεχνίας με πηλό και ζωγραφική, ώστε τα παιδιά να κατασκευάσουν δικά τους παιχνίδια καθώς και να συναγωνιστούν σε ομαδικά και επιτραπέζια...

«Ναοί: Τα σπίτια των θεών», τιτλοφορείται το δεύτερο πρόγραμμα που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 2 και στις 9 Ιούλη, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. που στηρίζεται τόσο σε μακέτες και αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης όσο και σε αρχιτεκτονικά τμήματα από τους ναούς που βρίσκονται στο Μουσείο και εξακολουθούν να γοητεύουν και σήμερα... Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο με ζωγραφική, κολλάζ και παιχνίδια σύνθεσης ναών με σφραγίδες και μαγνήτες. Εδώ αυξάνει το όριο ηλικίας των παιδιών, στα 8 έτη. Τέλος, «Ελιά: το δώρο μιας θεάς...», είναι ο τίτλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος που ενεργοποιείται μέρα Πέμπτη, στις 3 και 10 Ιουλίου, 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Τι κοινό έχουν ένα λυχνάρι, ένα πιθάρι κι ένας παναθηναϊκός αμφορέας; Ολα περιείχαν λάδι. Ομως, σε καθένα το λάδι είχε διαφορετική χρήση. Με λάδι οι γυναίκες μαγείρευαν, το χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό και γέμιζαν τα λυχνάρια για να φωτίσουν το χώρο όταν έπεφτε η νύχτα. Με λάδι οι γιατροί θεράπευαν πληγές κι οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους. Λάδι ήταν το βραβείο για τους νικητές στους αγώνες των Παναθηναίων, της μεγάλης γιορτής προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Αλλωστε, ήταν εκείνη που πρόσφερε το σπουδαίο αυτό δώρο στην πόλη.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε εκθέματα του Μουσείου που έχουν να κάνουν με μύθους γύρω από την ελιά και τη χρήση του λαδιού και περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο με θέμα τους αγώνες των Παναθηναίων και τα βραβεία τους.