Μετανάστες θαλασσοπνίγονται κάθε μέρα στο Αιγαίο
Τετάρτη 2 Ιούλη 2014

Associated Press

(φωτ. αρχείου)
Αλλοι 20 μετανάστες κινδύνεψαν να πνιγούν χτες στη θαλάσσια περιοχή ΑΚΡΑ ΚΟΡΑΚΑ Λέσβου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια περιπολίας στα πλαίσια της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» 2014 στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ εντόπισε μισοβυθισμένη πνευστή λέμβο με επιβαίνοντες. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμένα της Μυτιλήνης, όπου και συνελήφθησαν.

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση 30 μεταναστών προέβη χτες το ΛΣ. Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό, κατά τη διάρκεια περιπολίας στη θαλάσσια περιοχή ΤΣΟΝΙΑ, εντόπισε ακυβέρνητο πολυεστερικό σκάφος με αρκετό αριθμό επιβαινόντων. Οι μετανάστες περισυνελέγησαν άμεσα και μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, όπου και συνελήφθησαν.

Προχτές 37 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή ΒΙΚΙ της Χίου. Οι μετανάστες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ στη Χίο.

Στο μεταξύ, την ώρα που η ασφάλεια καθορίζει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχύσει τα μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών, η ΕΕ σχεδιάζει να προσθέσει άλλο ένα «όπλο» διαχείρισης της χορήγησης του ασύλου.

Οπως τόνισε προχτές ο Ε. Μαλός, πρόεδρος της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής, συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκροτηθούν «νόμιμα σημεία διέλευσης» σε τρίτες χώρες. Πρώτες έχουν επιλεγεί η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αλγερία. Αυτό αναφέρθηκε χτες, κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης της ΟΚΕ Ελλάδας για το μεταναστευτικό στην Αθήνα.

Ετσι, το «ξεσκαρτάρισμα» που κάνουν οι αρχές σήμερα στα σύνορα της ΕΕ στα διάφορα κέντρα υποδοχής, θα διεξάγεται εκτός της ΕΕ. Την ίδια ώρα οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που έρχονται στην ΕΕ για να ξεφύγουν από την πείνα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από τη στυγνή εκμετάλλευση των πολυεθνικών, θα εξακολουθούν να θαλασσοπνίγονται. Παράλληλα, κανείς δεν εγγυάται ότι τα γραφεία αυτά θα χορηγούν πολιτικό άσυλο σε όλους όσοι πλήττονται από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Γραφείο της ΕΕ θα ιδρυθεί και στην Τουρκία. Τα γραφεία θα συνεργάζονται με τα αντίστοιχα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Εκεί, οι αιτούντες άσυλο θα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις και στη συνέχεια θα καταμερίζονται σε κράτη της ΕΕ για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

Δουλέμποροι

Σπείρα δέκα ατόμων που διακινούσαν μετανάστες στην ΕΕ, εξαρθρώθηκε. Συνελήφθησαν δέκα άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα διαμονής μετανάστες και στη συνέχεια τούς προωθούσαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έναντι χρηματικής αμοιβής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μία 33χρονη, πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα αλλά και πέντε νυν εργαζόμενοι σε αεροπορική εταιρεία.

Η οργάνωση μετέφερε τους μετανάστες δύο με τρεις ώρες πριν από την πτήση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου. Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων, στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους -εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία- επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος. Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.