ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στα όρια η λειτουργία του για εργαζόμενους και ασθενείς

Η υποστελέχωση σε προσωπικό δημιουργεί καθημερινά επικίνδυνες καταστάσεις

Παρασκευή 4 Ιούλη 2014

Από παλιότερη κινητοποίηση στο ΨΝΘ
Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζει η λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε επιστημονικό - ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, που στον τομέα της ψυχικής Υγείας εκφράζεται και με την απόφαση για κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων το 2015, με παράδοση της φροντίδας των ψυχικά άρρωστων σε δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη των ιδιωτών, ΜΚΟ κ.ά.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρι εξάντλησης για τους εργαζόμενους, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των τροφίμων και των ασθενών του. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έκθεση (Ιούνιος 2014) του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΨΝΘ, αποδεικνύουν την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία, που προωθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, με το μανδύα της «αποασυλοποίησης» και με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Την ίδια ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, το προσωπικό του ΨΝΘ μειώνεται διαρκώς. Το 2011 απασχολούνταν 559 μόνιμοι εργαζόμενοι, 189 με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, 75 μόνιμοι γιατροί και 98 ειδικευόμενοι. Τα τελευταία 4 χρόνια, τουλάχιστον 45 εργαζόμενοι αποχωρούν ετησίως από το νοσοκομείο, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.

Ειδικότερα, το ΨΝΘ έχει σήμερα 17 λιγότερους ιατρούς σε σχέση με το 2012. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους σε 27 και σε ορίζοντα διετίας σε 33.

Ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, έρχεται και το χαράτσωμα των ασθενών, τόσο για την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, όσο και με την αύξηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Ενδεικτική των ρυθμών με τους οποίους προχωρά η εμπορευματοποίηση της υγείας είναι η αύξηση της κίνησης στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία κατά 260%!

Η εικόνα στα τμήματα και τις κλινικές

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για την έλλειψη ιατρών:

Τέλος, με το πέρασμα των οδηγών στο ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο δεν διαθέτει πλέον οδηγούς για εσωτερικές κινήσεις ασθενών, με αποτέλεσμα να πρέπει να καλείται το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση περιστατικών και για την κίνηση εντός του Νοσοκομείου, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη ζωή των ασθενών.