ΙΡΑΚ
Αντίθεση των ΗΠΑ σε δημοψήφισμα για το Κουρδιστάν
Σάββατο 5 Ιούλη 2014

Από επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στην Καρμπάλα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αντίθεσή τους σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στο αυτόνομο Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ με στόχο την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών εξέφρασαν χτες οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζες Ερνεστ, που απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «ενότητα» όλων των θρησκευτικών και φυλετικών κοινοτήτων του Ιράκ, ένα 24ωρο μετά την προτροπή του Κούρδου Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί προς την κουρδική βουλή να προετοιμάσει το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το Ιράκ είναι ισχυρότερο εάν είναι ενωμένο», δήλωσε χτες ο Ερνεστ, σημειώνοντας ότι γι' αυτό οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ».

Η δήλωση έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο με τον Φουάντ Χουσέιν, διευθυντή του γραφείου του Μασούντ Μπαρζανί. Ο Ερνεστ, ενώπιον της ιρακινής αντιπροσωπείας, τόνισε τη σημασία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ιράκ «με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων για την αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"».

Πριν τη συνάντηση Μπάιντεν - Χουσέιν είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την ιρακινή κρίση, συμφωνώντας για τη σημασία υποστήριξης «της διαρκούς ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ».

Νωρίτερα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, «Μεγάλος Αγιατολάχ» Αλί Αλ Σιστάνι, χαρακτήρισε «λυπηρή αποτυχία» την αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη χώρα κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Ο Σιστάνι είχε παρέμβει και πριν μία εβδομάδα στην πολιτική κρίση στο Ιράκ, καλώντας τους βουλευτές κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή τους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, εκπρόσωπος των ιρακινών «αντιτρομοκρατικών δυνάμεων» ανακοίνωσε χτες την πραγματοποίηση επιδρομών από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας σε θέσεις ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στο Μπαϊτζί.

Στο μεταξύ, ο Εθελ Νουτζαΐφι, κυβερνήτης της βόρειας επαρχίας Νινευί (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, με πρώτη την πρωτεύουσα, Μοσούλη, τελεί υπό τον έλεγχο των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους»), πρότεινε τη σύσταση «αυτόνομου σουνιτικού κράτους», επικαλούμενος την απώλεια εμπιστοσύνης στην κεντρική διοίκηση του ιρακινού στρατού μετά τις ήττες που υπέστη από το «Ισλαμικό Κράτος».

Τέλος, στο Νέο Δελχί εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι απελευθερώθηκαν και αναμένονται σήμερα στην Ινδία οι περίπου 50 Ινδές νοσοκόμες που είχαν πιαστεί όμηροι στο Τικρίτ από μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».