ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω η επιστράτευση και οι νόμοι της απελευθέρωσης

Συγκέντρωση χτες το απόγευμα για τη ΔΕΗ. Ακολούθησε πορεία στο Σύνταγμα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ

Πέμπτη 10 Ιούλη 2014

Από τη χτεσινή πορεία προς το Σύνταγμα
Την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, που πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να πάει ένα βήμα πιο πέρα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, κατήγγειλαν χτες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νεολαίοι, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Εκτός από το ΠΑΜΕ καλούσαν η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου πραγματοποιούσε συγκέντρωση η ΓΕΝΟΠ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η επιβολή των νόμων του κεφαλαίου, του δόγματος "νόμος και τάξη" δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αλλά και ολόκληρη η εργατική τάξη, όχι μόνο δεν πρέπει να φοβηθούν από αυτές τις ενέργειες, αλλά με τον οργανωμένο αγώνα πρέπει να τσακίσουν τον αυταρχισμό και αυτούς που τον προωθούν.

Αναγκαία είναι η οργάνωση και η συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση, γιατί η επίθεση δεν θα σταματήσει με την ψήφιση του νόμου στη Βουλή. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Η αλληλεγγύη που αναπτύχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από εργατικά συνδικάτα, φορείς, κατοίκους πόλεων ήταν σημαντική και πολύτιμη παρακαταθήκη.

Η γραμμή που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι γραμμή σύγκρουσης με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι να την διευκολύνει. Οπως έκανε δηλαδή η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΔΑΚΕ - ΕΑΜΕ - ΣΥΡΙΖΑ) πριν την έναρξη της απεργίας, κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά την κήρυξη της επιστράτευσης.

Εμείς σαν "Αγωνιστική Συνεργασία" από την πρώτη στιγμή μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης εκφράσαμε την ανάγκη να καταργήσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την επιστράτευση, προτείνοντας μαζί με το σχίσιμο των χαρτιών και προκήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, με τη στήριξη όλου του εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Επίσης με δική μας πρόταση και με τη συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού οι μονάδες στη Δυτική Μακεδονία που ήταν εκτός λειτουργίας κρατήθηκαν σβηστές έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα δηλαδή που έληγε η απεργία παρότι οι εργαζόμενοι είχαν πάρει τα χαρτιά της επιστράτευσης, δίνοντας ένα πρώτο μήνυμα αντίστασης.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πρόταση για δημοψήφισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια πρόταση για δημοψήφισμα μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν το περιεχόμενό της αφορά όλη την πορεία της απελευθέρωσης, όλες τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους που προέκυψαν μετά απ' αυτές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο».