Ο Σουηδός που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος
Παρασκευή 25 Μάη 2001

«Οπως έχουν καταδείξει διεθνούς κύρους επιστήμονες και μελετητές (Rose 1984, Navaro 1988, Pollitt 1991) o "διαχειρισμός" (managerialism) αποτελεί το "αποδεκτό πρόσωπο" ενός νεοσυντηρητικού τρόπου σκέψης και δράσης αναφορικά με το κράτος και την άσκηση της εξουσίας, μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να καταστεί περισσότερο "ελκυστικό" ή έστω "αποδεκτό" προβάλλοντας μια περισσότερο "ουδέτερη» - «αντικειμενική", όψη εισάγοντας ταυτόχρονα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών και στο χώρο της Υγείας», είπε σε άλλο σημείο ο Χρ. Χατζής.

Ετσι επιτυγχάνουν:


«Ωστόσο, τόνισε ο Χρ. Χατζής, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε τη λιγότερο γνωστή στη χώρα μας ισχυρή κριτική που ασκούν σε αυτές τις επιλογές τεχνοκράτες των ιδίων διεθνών οργανισμών.

Ενδεικτικά και ενόψει - ΟΔΙΠΥ - παραθέτουμε ορισμένες από τις επισημάνσεις του J. Stiglitz στους «Financial Taimes» (10/3/2000), σύμφωνα με τις οποίες η υιοθέτηση των προτάσεων της WBC από ορισμένες χώρες συνοδεύτηκε:

1. Από υψηλό κόστος διαχείρισης, που σε μερικές περιπτώσεις (ΗΒ) προσέγγισε το 40% των πραγματοποιημένων αποδόσεων.

2. Από υψηλή διακύμανση των αποδόσεων με επικίνδυνες αποδόσεις στο επίπεδο των παρεχομένων ασφαλιστικών υπηρεσιών (σσ αναφέρεται στις διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων).

3. Από έλλειψη προστασίας στην καταβολή ασφαλιστικών παροχών με προφανή προβλήματα νομιμοποίησης. (σσ Τα προβλήματα εμπιστοσύνης σημαίνει ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους)».

Η σουηδική εμπειρία

«Ανάλογες επισημάνσεις, συνέχισε ο Χρ. Χατζής, κριτικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται στην έκθεση των Ην. Εθνών «Economic Survey of Europe». Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του Σουηδού υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Leif Pagrotsky, στην ίδια εφημερίδα FT 16/8/2000 για την αποτυχία πραγματοποίησης ικανοποιητικής απόδοσης από τους επαγγελματίες διαχειριστές των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την οποία: ..."οι εργαζόμενοι της χώρας θα εξυπηρετηθούν καλύτερα εάν εμπιστευτούν τη διαχείριση των διαθεσίμων των ταμείων τους σ' έναν πίθηκο αντί για τους επαγγελματίες διαχειριστές, τους οποίους επιπλέον πληρώνουμε αδρά"».

Στη συνέχεια ο Χρ. Χατζής ανέφερε συγκριτικά στοιχεία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ελλάδας:

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και εκείνα των ΗΠΑ ο Χρ. Χατζής τόνισε: «Να γιατί πρέπει κατά τη γνώμη μας να μπει φραγμός στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Ενας τέτοιος υποβαθμισμένος και συνεχώς υποβαθμιζόμενος δημόσιος τομέας αποτελεί το καλύτερο συμπλήρωμα στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα και στο χώρο της υγείας».

Ως χαρακτηριστικά αυτής της συμπληρωματικότητας ο Χρ. Χατζής ανέφερε: