ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Νέα «τροφή» σε ανησυχίες για την «ασφάλεια» σε μια περιοχή όπου συγκρούονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα

Παρασκευή 18 Ιούλη 2014

Απόφοιτοι του Κέντρου Στρατιωτικής Εκπαίδευσης της Καμπούλ παρελαύνουν. Η «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν είναι ένα ζήτημα στενά δεμένο με μεγάλα επενδυτικά σχέδια
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πέντε ώρες διήρκεσε η επίθεση που οργάνωσαν χτες τα χαράματα οι Ταλιμπάν και η ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Δυνάμεις της αφγανικής Ασφάλειας και του στρατού ανέλαβαν δράση ακόμα και με μαχητικά αεροπλάνα που εμφανίστηκαν πάνω από το αεροδρόμιο.

Η ανταποκρίτρια του «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι ακούστηκαν τουλάχιστον 24 εκρήξεις. Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν να πετούν ρουκέτες από υπό ανέγερση κτίριο, κοντά στο αεροδρόμιο. Αργότερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την ασφάλεια, στρατηγός Αγιούμπ Σαλάνγκι διευκρίνισε πως οι τέσσερις δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης μέσω του εκπροσώπου τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση είχε στόχο τη στρατιωτική πλευρά του αεροδρομίου όπου σταθμεύουν ελικόπτερα της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και της διεθνούς δύναμης ISAF.

Στις 3 Ιούλη, τρεις ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί προς την κατεύθυνση εγκαταστάσεων του αεροδρομίου χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ωστόσο είχαν υποστεί ζημιές πολλά ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και αυτό του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Η νέα επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην παρεμπόδιση των οποίων καλούσαν οι Ταλιμπάν από την πρώτη στιγμή. Τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβήτησαν και οι δυο υποψήφιοι, αλλά τελικά συμφώνησαν να γίνει επανακαταμέτρηση, όπως ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Εκτός από το να αναδεικνύουν τις ενδοαστικές «κόντρες» σε μια χώρα με μεγάλο φυσικό πλούτο, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν τροφοδοτούν διαρκώς την ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη σε μια περιοχή όπου «τρέχουν» μεγάλα επενδυτικά σχέδια και κοντράρονται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα.