ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 7ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καμία συγχώνευση, καμία κατάργηση σχολείου

Ανακοίνωση της Ενωσης με σημαντικά στοιχεία για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (Αμπελόκηποι, Πολύγωνο, Γκύζη, Ερυθρός κλπ.) για το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιχειρούν για ακόμα μια φορά σταθερά και αθόρυβα να κερδίσουν χρόνο και να φέρουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές μπροστά σε τετελεσμένα. Με τις κατευθύνσεις ΕΕ - ΔΝΤ προχωρούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας με νέο κύμα συγχωνεύσεων - υποβαθμίσεων - καταργήσεων δεκάδων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις τμημάτων, με απολύσεις εκπαιδευτικών.

Στο 7ο Διαμέρισμα συγχωνεύουν το 115ο Δημοτικό Σχολείο με το 12ο, το 42ο με το 41ο, το 121ο με το 102ο, το 166ο με το 105ο και κανείς δεν ξέρει ποια ακόμα σχολεία θα μπουν στο κάδρο της κατάργησης - συγχώνευσης.

Το 115ο (12θέσιο) και το 12ο (8θέσιο) Δημοτικά βρίσκονται κοντά στον Ερυθρό Σταυρό, σε ένα παλαιό κτιριακό συγκρότημα με σοβαρά προβλήματα επισκευών, με αίθουσες και στο υπόγειο, με 2 συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία. Το 2011 ήταν 3 σχολεία και τότε συγχωνεύτηκε το 124ο Δημοτικό και έμειναν 2 σχολεία. Τα 2 σχολεία αριθμούν στο σύνολο 20 τμήματα και 356 μαθητές, 12 μαθητές με διάγνωση, μαθητή με σύνδρομο Ασπεργκερ και παράλληλη στήριξη, 60% αλλοδαποί μαθητές, καθώς και πολλοί μαθητές με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Γύρω στα 75 παιδιά έρχονται για την Α' Δημοτικού από τα Νηπιαγωγεία. Τα 2 σχολεία συγχωνεύονται σήμερα σε ένα 16θέσιο δηλαδή τουλάχιστον 4 τμήματα λιγότερα.

Τα σχολεία μας είναι παλιά σε λαϊκές γειτονιές, σε κτίρια με σοβαρά προβλήματα επισκευών, μικρές αίθουσες και επικίνδυνα προαύλια, σφύζουν από μαθητές, έχουν πολλούς μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, που και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα γεννά, καθώς και πολλούς μαθητές με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, αλλά αντί να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, αντί να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, κλείνουν τα σχολεία.

Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων στόχο έχουν τα παιδιά μας. Λιγότεροι εκπαιδευτικοί και βασικοί, αλλά και στις ειδικότητες, λιγότερα και μεγαλύτερα τμήματα. Ετσι το μάθημα θα γίνεται με χειρότερους όρους, αφού θα στοιβάξουν τα παιδιά σε 28άρια και... τμήματα , οι δάσκαλοι δε θα προλαβαίνουν να εμβαθύνουν στην παρεχόμενη γνώση και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συνόλου των μαθητών. Αποτέλεσμα ημιμάθεια και αμορφωσιά. Σύμφωνα και με την περσινή εγκύκλιο του υπουργείου για τα ολοήμερα, προβλέπεται ένας δάσκαλος για το ολοήμερο και μέχρι το ανώτερο 50 παιδιά, αυτό σημαίνει για τα συγχωνευμένα σχολεία ακόμα πιο λίγα παιδιά θα μένουν στο ολοήμερο αφού τα 2 σχολεία θα είναι πλέον ένα και ο δάσκαλος κατά ένας λιγότερος.

Τα παιδιά μας ζουν σε γειτονιές χωρίς χώρους άθλησης, παιδικές χαρές, αυλές και πράσινο, κλεισμένα σαν τα ποντίκια, τα πιο πολλά στα διαμερίσματα μπροστά σε μια τηλεόραση και έναν Η/Υ. Τους λείπει το παιχνίδι, η άθληση, η ψυχαγωγία, η δημιουργική απασχόληση. Βιώνουν ταυτόχρονα τις δυσκολίες των γονιών για την επιβίωση και δεν έχουν διέξοδο για την παιδικότητα και την ενέργειά τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-- Καμία συγχώνευση, κατάργηση, υποβάθμιση σχολείου. Να μην κλείσει κανένα σχολείο.

-- Καμιά τάξη πάνω από 20 παιδιά και 15 παιδιά για Νηπιαγωγεία και Α', Β' τάξη Δημοτικού.

-- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

-- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

Καμία ανοχή, θα μας βρουν απέναντι».