ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεγαλώνουν οι πιέσεις και ο προβληματισμός
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Eurokinissi

Από συνάντηση Αναστασιάδη - Σαμαρά το Φλεβάρη. Η Αθήνα επίσης αναγνωρίζει την «αξιοποίηση» των ενεργειακών κοιτασμάτων ως παράγοντα επίλυσης του Κυπριακού
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Παρασκευή το Συμβούλιο αρχηγών των κοινοβουλευτικών κυπριακών κομμάτων για τις δυσκολίες στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ομόφωνα - σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο - ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα δεχτεί συνέχιση των συνομιλιών, αν δεν προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση επί όλων των πτυχών του προβλήματος και ότι απορρίπτει τον «οδικό χάρτη» που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ενδεικτικό είναι ότι το ψευδοκράτος συνεχίζει να προβάλλει και «εναλλακτικές», όπως μια πολυμερής διάσκεψη για να εξετάσει προτάσεις λύσης π.χ. την αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους, τις οποίες υπενθύμισε ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Εξηγώντας τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει σήμερα στις διαπραγματεύσεις, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε: «Αν υπάρχει κάτι σήμερα που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι ο γεωστρατηγικός ρόλος που αποκτά η Κύπρος ως αποτέλεσμα της ανεύρεσης φυσικού αερίου, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, που δείχνουν ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία. Αυτό επηρεάζει τη στάση της υπερατλαντικής συμμάχου. Καταβάλλεται μια προσπάθεια από πλευράς Ευρωπαίων και Αμερικανών να ελεγχθούν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, για τα οποία πιστεύουν ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση τροφοδοσίας προς την ΕΕ. Αυτό διαφοροποιεί, πρώτον, προς το εντονότερο το ενδιαφέρον των Δυτικών και, δεύτερον, τα κίνητρα της Τουρκίας ενόψει των αναγκών της για αυξημένες ποσότητες Ενέργειας τα προσεχή χρόνια. Ενδεχομένως να είναι πλέον το μόνο κίνητρό της για να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού».

Τονίζοντας ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν (σ.σ. του Φλεβάρη, που έκανε λόγο για δύο «συνιστώντα κράτη») «διασφαλίζονται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι η διάδοχος κατάσταση θα είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια», ο Κύπριος ηγέτης άσκησε κριτική σε όσους «δίνουν ερμηνείες που ούτε οι Τούρκοι δεν δίνουν» και διευκρίνισε: «Η λύση θα είναι συμβιβασμός. Θα πρέπει να είμαστε αρκούντως ώριμοι και να εγκαταλείψουμε τα οράματα που μετατρέπονται σε εφιάλτες. Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τα πάντα και να αλλάξουμε τώρα στόχους, δηλαδή από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία να πάμε σε ένα ενιαίο κράτος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ακόμα, διαγράφοντας τα δεδομένα μέσα στα οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις και παρεμβάσεις, αναφέρθηκε σε επενδυτικά σχέδια που συζητιούνται και στην αδειοδότηση εταιρειών, όπως οι «Noble Energy», «Eni» και «Total», εξηγώντας: «Σκέψεις, λοιπόν, υπάρχουν πολλές, αλλά η ουσία είναι μία: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η περιοχή από όπου θα προσφέρονται εναλλακτικές πηγές Ενέργειας προς την Ευρώπη και την Τουρκία. Από πού θα περάσει το αέριο, είναι άλλη ιστορία. Υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις τουρκικών εταιρειών, ώστε να διέλθει ένας αγωγός μέσω της Κύπρου. Θα στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εχει συζητηθεί η ιδέα ενός άλλου αγωγού, υποθαλάσσιου, που θα πηγαίνει από το Λεβιάθαν στην Τουρκία, διασχίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται η συγκατάθεσή μας. Προαπαιτούμενο, όμως, είναι η λύση του Κυπριακού».

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι «με την Αίγυπτο έχουμε άριστη συνεργασία», αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμμαχίες «που επιδιώκουμε με το Ισραήλ», ενώ επισημαίνοντας ότι ΗΠΑ - ΕΕ «πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε πως «δεν παραγνωρίζουμε όμως τη δυνατότητα της πολύτιμης βοήθειας που τύχαμε και μπορεί μελλοντικά να ξανατύχουμε από τη Ρωσία, ιδιαίτερα σε θέματα Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στη Λευκωσία

Μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, ο γγ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχθεί τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί ο Ντερβίς Ερογλου να πάρει θέση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι απουσιάζουν εναλλακτικοί σχεδιασμοί που θα αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο που επιδιώκει η τουρκική πλευρά.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός της στρατηγικής στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αποτίμησε θετικά την κοινή πρόθεση Ελλάδας και Κύπρου για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι θα στηρίξει τη μη αποδοχή του «οδικού χάρτη» της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και τη μη αποδοχή των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο επίσημης κήρυξης αδιεξόδου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκανε δηλώσεις.