ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Μονοπωλιακές επενδύσεις προμηνύουν νέες άγριες «κόντρες»
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για την αφρικανική ήπειρο αποτύπωσε η τριήμερη Σύνοδος ΗΠΑ - αφρικανικών κρατών, που ολοκληρώθηκε χτες, στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση έγινε για πρώτη φορά φέτος, με τη συμμετοχή πάνω από 40 Αφρικανών ηγετών κρατών, αλλά και περίπου 100 εκπροσώπων μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τόνισε ότι 10 από τις 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου βρίσκονται στην Αφρική όπως και ότι μέχρι το 2040 η Αφρική θα αποτελεί αγορά εργατικού δυναμικού μεγαλύτερη από την Ινδία ή την Κίνα. Ο ίδιος παίνεψε το πρόγραμμα AGOA («African Growth and Oportunity Pact») που έληξε πέρυσι, αφού εξασφάλισε τεράστια κέρδη για μεγαθήρια όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Φορντ», η οποία μπόρεσε να εξαγάγει μηχανές από τη Νότια Αφρική χωρίς φόρους, να κάνει επενδύσεις πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια αγορά, αλλά και να επεκτείνει την παραγωγή της σε εργοστάσια και στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε ότι το AGOA θα παραταθεί σύντομα, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 33 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική και συμπληρώνοντας: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολλά περισσότερα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που Κίνα και ΕΕ επιχειρούν να εξασφαλίσουν ισχυρότερη παρουσία στην Αφρική, αναγκάζοντας τους εκπροσώπους της αμερικανικής πλουτοκρατίας να λάβουν νέα μέτρα. Μάλιστα, το 2009 η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως «εμπορικός εταίρος» της Αφρικής.

Χαρακτηριστικά των ανταγωνισμών που θα οξυνθούν είναι όσα επισήμαναν μια σειρά ομιλητές:

Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε ότι «αφήνουμε την Ευρώπη και την Κίνα να προχωρούν πιο γρήγορα από μας».

Ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σχολίασε: «Χάνουμε το πλοίο».

Εκπρόσωποι διαφόρων αμερικανικών εταιρειών και ερευνητικών κέντρων εντόπισαν ότι «γενικά ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να αναλάβει ρίσκο», την ώρα που κινεζικές εταιρείες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα έργα εξόρυξης πετρελαίου (όπως πρόσφατα η CNOOC συμφώνησε με την κυβέρνηση της Ουγκάντα) και εξαγοράζουν ορυχεία, σούπερ μάρκετ κλπ.

Το λόγο πήραν πολλοί Αφρικανοί ηγέτες, καλωσορίζοντας τις αμερικανικές επενδύσεις, όπως έκανε και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Συγκεκριμένα, ο Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόγραμμα AGOA θα παραταθεί για άλλα 15 χρόνια και θα περιλάβει και τη χώρα του στο πεδίο δράσης του.

Μεταξύ άλλων σχεδίων, στη συνάντηση ανακοινώθηκαν και συγκεκριμένες επενδύσεις που προωθούν ήδη οι αμερικανικές πολυεθνικές στην Αφρική, όπως οι «Κόκα - Κόλα», «Τζένεραλ Μότορς», «Μάριοτ» (ξενοδοχεία) ή η ΙΒΜ και σχέδια για τον εξηλεκτρισμό υποσαχάριων περιοχών.