ΤΟΥΡΚΙΑ
Αύριο οι προεδρικές εκλογές
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Τα αστικά κόμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον τουρκικό λαό σε κόντρες ξένες προς τα συμφέροντά του (φωτ. από τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανοίγουν αύριο οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί απευθείας από το εκλογικό σώμα.

Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται ενώ οξύνονται τόσο οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης όσο και οι ανταγωνισμοί του τουρκικού κεφαλαίου με τους ανταγωνιστές του στο εξωτερικό, οι προσπάθειες να αναβαθμίσει τη θέση του ευρύτερα στη Μέση Ανατολή εν μέσω αρκετών ανακατατάξεων.

Ο σημερινός πρωθυπουργός και υποψήφιος του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε τις προηγούμενες μέρες τους επιχειρηματίες ότι αν εκλεγεί τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην οικονομική πολιτική, επενδύοντας στα εύσημα που έλαβε η κυβέρνησή του για τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και επιδιώκοντας να προσφέρει εγγυήσεις ότι μπορεί να συνεχίσει επάξια να εκπροσωπεί την τουρκική αστική τάξη, τόσο στην περιφέρεια όσο και διεθνώς.

Ο βασικότερος αντίπαλος του Ερντογάν, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, προβάλλεται ως πολιτική φιγούρα αντίθετη στην «πόλωση», που ο Ερντογάν κατηγορείται ότι ενισχύει. «Ο κόσμος χόρτασε από αυτήν τη διχαστική ρητορική και τα λάθη. Ψάχνει έναν ήρεμο, αξιοπρεπή τρόπο διακυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», συμμετέχοντας και αυτός στην προσπάθεια να παραπλανηθεί ο τουρκικός λαός και να πιστέψει ότι μια «μετριοπαθέστερη» ηγεσία θα εξασφαλίσει και τα δικά του συμφέροντα.

Η στήριξη της υποψηφιότητας του Ιχσάνογλου (που ήταν πρόεδρος του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία για πολλά χρόνια) από το «κοσμικό» κεντροαριστερό «Ρεπουμπλικάνικο Λαικό Κόμμα» και από το ακροδεξιό «Εθνικιστικό Κίνημα», δείχνει ότι οι εκλογές γίνονται και σε περίοδο που πληθαίνουν τα σημάδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και οι επαφές μεταξύ των αστικών κομμάτων και της κουρδικής κοινότητας, καθώς μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την επίλυση του «Κουρδικού».

Ως υποψήφιος με τη στήριξη των φιλοκουρδικών κομμάτων θα συμμετάσχει στις εκλογές και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Αν κάποιος υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα γίνει και δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φόντο οξυμένων αντιθέσεων και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή (2018-06-23 00:00:00.0)
Βαθαίνουν οι διεργασίες και εντός του ΑΚΡ (2018-05-02 00:00:00.0)
Προεκλογική αντιπαράθεση με πολλές παραμέτρους (2018-04-28 00:00:00.0)
Πρόταση για κοινό υποψήφιο αντιπολίτευσης και από τον Μπαχτσελί (2014-05-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση (2014-01-09 00:00:00.0)
Με αφορμή το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ (2013-05-18 00:00:00.0)