Σε κινητοποίηση οι φρουτοπαραγωγοί

Συγκέντρωση αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα, με τη στήριξη της ΠΑΣΥ και συμμετοχή φρουτοπαραγωγών από Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ICON

Το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ, μ' αφορμή την Ουκρανία, πλήττει, άμεσα και άγρια, χιλιάδες παραγωγούς οπωροκηπευτικών στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία από 9 νομούς, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 60 - 63 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα είναι αυτή τη στιγμή αδιάθετα, ενώ για 90 χιλιάδες τόνους κάνουν λόγο οι παραγωγοί, που εκτιμούν τη ζημιά σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι αγρότες στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των ροδάκινων.

Ανάλογη αναμένεται η ζημιά σε παραγωγούς ακτινιδίων και μήλων. Μεγάλο μέρος της παραγωγής ακτινιδίων στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού στη Λάρισα, καθώς και στην Πιερία, όπως και των πράσινων μήλων στην Αγιά (τύπου grandsmith), απορροφάται από τη ρωσική αγορά και η συγκομιδή τους ξεκινά από τα μέσα Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται περί τα τέλη Οκτώβρη. Η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής υπολογίζεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τους 80.000 τόνους μήλου που παράγει η περιοχή της Αγιάς, οι 40.000 τόνοι είναι πράσινα μήλα τα οποία έχουν μία μέση τιμή τα τελευταία χρόνια στα 30 - 55 λεπτά το κιλό. Από την ποσότητα αυτή πάνω από το 50% διατίθεται στην αγορά της Ρωσίας, ενώ μικρή ποσότητα και κόκκινου μήλου καταλήγει στην ίδια αγορά.

Ανάλογη είναι η διάθεση ακτινιδίου, όπου η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 10.000 τόνους. Το 35% αυτής της παραγωγής, περίπου 3.500 τόνοι, εξάγεται στη Ρωσία, με τιμές από 40 έως και 55 λεπτά το κιλό.

«Πενταροδεκάρες» η αποζημίωση

«Πενταροδεκάρες» σκοπεύει να διαθέσει η ΕΕ για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διατεθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό για τους ροδακινοπαραγωγούς όλων των κρατών - μελών, όταν, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, μόνο για τους Ελληνες απαιτούνται 40 εκατομμύρια ευρώ.

Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσωποποιήσει τις ευθύνες για το ρωσικό εμπάργκο στους Σαμαρά και Βενιζέλο, αφήνοντας απέξω την ΕΕ και τα μονοπώλια που εκπροσωπεί.

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται το ΚΚΕ και σε ανακοίνωση, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος αναφέρει:

«Τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ σχετικά με τα ροδάκινα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο, δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ζημιά των αγροτοπαραγωγών. Τα ποσά για αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλά, δεν εξασφαλίζεται ότι αυτά θα φτάσουν πραγματικά στους αγροτοπαραγωγούς και συνδέονται με μέτρα μείωσης της ζήτησης που παραπέμπουν σε καταστροφή αγροτικής παραγωγής, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα το κράτος να συγκεντρώσει όλη την αδιάθετη παραγωγή ροδάκινων, πληρώνοντας - τουλάχιστον στις περυσινές τιμές - τους παραγωγούς, που έχουν ήδη δαπανήσει για το κόστος παραγωγής και η παραγωγή να διατεθεί για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, στρατό, ανέργους, απόρους) και για μεταποίηση (χυμοί, κομπόστα).

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή χρειάζεται την ίδια στιγμή να βάλει στο στόχαστρο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δε διαχωρίζει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, καθώς και τη συνολική πολιτική της ΕΕ, που οδηγεί τη φτωχή αγροτιά σε καταστροφή».

Αγωνιστική απάντηση των αγροτών

Αγωνιστικά απαντούν στην πολιτική εμπαιγμού τους από την κυβέρνηση οι αγρότες. Αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας, πραγματοποιείται, με τη στήριξη της ΠΑΣΥ, αγωνιστική συγκέντρωση, με συμμετοχή φρουτοπαραγωγών από Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα και με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις απανωτές ζημιές (χαλάζι, βροχοπτώσεις), τις μέχρι πριν το εμπάργκο εξευτελιστικές τιμές που έδιναν οι μεγαλέμποροι και εξαγωγείς και το σταμάτημα των εξαγωγών στη Ρωσία. Στο πλευρό των αγροτών παίρνει θέση το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, καλώντας τους εργάτες να παλέψουν μαζί με τους αγρότες. Ανάλογες αγροτικές αγωνιστικές αντιδράσεις προετοιμάζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.