Στην Ιαπωνία ο Ινδός πρωθυπουργός

Σύσφιξη της διμερούς οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας

Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μόντι με τον Ιάπωνα ομόλογό του
ΤΟΚΙΟ.--

Η σύσφιξη της οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Ιαπωνία, όπου ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη το Σάββατο, συνοδευόμενος από πολλούς μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο Μόντι συμφώνησε στην ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, εκ των οποίων ορισμένες γίνονται και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. «Οι δύο πρωθυπουργοί επαναβεβαίωσαν τη σημασία των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας στο πλαίσιο της στρατηγικής τους σχέσης και αποφάσισαν να τις αναβαθμίσουν και ενισχύσουν» σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών. Το BBC μετέδωσε επίσης πως ο Μόντι επιδοκίμασε τις αλλαγές στο ιαπωνικό Σύνταγμα που, μεταξύ άλλων, αίρουν περιορισμούς στην εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και σχετικής τεχνολογίας (αλλά και την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων από τον ιαπωνικό στρατό).

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για τη συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» (το Τόκιο προωθεί την πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων στο Νέο Δελχί).

Στο οικονομικό πεδίο, καταλήχτηκε η προμήθεια της Ιαπωνίας με «σπάνιες γαίες» (σ.σ. πρώτες ύλες με ευρεία χρήση σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας αλλά και των νέων τεχνολογιών όπως τα κινητά τηλέφωνα) από την Ινδία. Το BBC ανέφερε ότι η Ιαπωνία θα εξασφαλίζει το 15% των αναγκών των ιαπωνικών επιχειρήσεων από την Ινδία, καθώς αναζητά εναλλακτικές στην Κίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει πολύ τις σχετικές εξαγωγές.

Επιπλέον, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν οι ιαπωνικές επενδύσεις στην Ινδία, σε κλάδους όπως οι Κατασκευές (στο πλαίσιο και των εξαγγελιών για εκσυγχρονισμό των οδικών, σιδηροδρομικών, λιμενικών υποδομών της χώρας) και έργα όπως η σιδηροδρομική σύνδεση της Ινδίας με άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στην Ινδία, ο καθαρισμός μεγάλων ποταμών όπως ο Γάγγης. Επιπλέον, έχει εκφραστεί ιαπωνικό ενδιαφέρον για δημιουργία «βιομηχανικής ζώνης» μεταξύ Νέου Δελχί και Μουμπάι, αλλά και «έξυπνων πόλεων». Πρόκειται για όρους που και στη μία και στην άλλη περίπτωση αναφέρονται σε «ειδικές» περιοχές όπου τα μονοπώλια εξασφαλίζουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δράση τους, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, ενισχυμένα δίκτυα υποδομών, δικτύων μεταφορών κ.τ.λ.