ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρίτη μέρα ταραχών
Τετάρτη 30 Μάη 2001

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΛΝΤΑΜ.-

Σποραδικές μεν, συγκρούσεις δε, έλαβαν χώρα για τρίτη συνεχόμενη νύχτα στη βρετανική πόλη Ολνταμ μεταξύ λευκών σκίνχεντς και ασιατών μεταναστών. Η ολοκληρωτική παρουσία της αστυνομίας, μόνο αποτρεπτικά δε λειτούργησε και η τεταμένη κατάσταση παρέμεινε το κυρίαρχο χαρακτηριστικό έπειτα από τρεις νύχτες έντονης φυλετικής βίας...

Πάντως, 21 άτομα συνελήφθησαν μετά τις σποραδικές συγκρούσεις που συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα ανάμεσα σε νεαρούς λευκούς σκίνχεντς και Ασιάτες μετανάστες, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

Χτες, εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 18 λευκοί νεαροί και 3 Ασιάτες με την κατηγορία των βανδαλισμών. «Αυτή τη νύχτα είχαμε περισσότερες πράξεις βανδαλισμών παρά συγκρούσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι νεαροί ταραξίες έβαλαν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα και ένα κατάστημα, δίχως όμως να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Πολλά μεμονωμένα επεισόδια σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στους δρόμους του Ολνταμ όπου είχαν αναπτυχθεί σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να περιοριστούν οι συνεχιζόμενες επί τρεις μέρες συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς λευκούς και ασιάτες μετανάστες.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περίπου 50 νεαρούς λευκούς σκίνχεντς, που είχαν προορισμό το προάστιο Γκλόντγουϊκ, όταν ήρθαν σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει την οδική αρτηρία Αμπεϊχίλ, που οδηγεί την εν λόγω συνοικία που κυρίως διαμένουν μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, γεγονός που προκάλεσε την οργή των νεαρών Βρετανών σκίνχεντς, που άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «μισούμε τους Πακιστανούς». Σε άλλες περιοχές της πόλης πολλοί νεαροί, λευκοί και ασιάτες, κατέστρεψαν αυτοκίνητα και έσπασαν τα τζάμια σε πολλές κατοικίες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τέλος, μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα περίπου 30 νεαροί συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ κάπου 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την αναμέτρησή τους με τους ταραξίες.