ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Προσηλωμένη η κυβέρνηση στα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Στην επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στάθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί

Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014

Phasma

Τους στόχους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και νέας προκλητικής μείωσης της φορολογίας του επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση βαθιά αντεργατικών μέτρων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως ορίζει ο ευρωμονόδρομος, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στη χτεσινή του συνάντηση στην Αθήνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Με πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησής τους την οικονομία, ο Αντ. Σαμαράς περιέγραψε στους δημοσιογράφους το στόχο της κυβέρνησης για πιστοποίηση το επόμενο διάστημα της βιωσιμότητας του χρέους, θέμα που καίει τα μονοπώλια, ώστε να απελευθερωθούν επιπλέον κονδύλια για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Υποστήριξε, δε, ότι έτσι θα ζήσουμε τάχα χωρίς μνημόνια και χωρίς ανάγκη για νέα δανεικά, την ώρα που με μηχανισμούς όπως π.χ. το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», στο πλαίσιο της ΕΕ έχουν καθιερωθεί μηχανισμοί εποπτείας και μνημόνια διαρκείας για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη. Επιπλέον, η ανάγκη του κράτους «για νέα δανεικά» που φορτώνονται στις πλάτες του λαού, είναι πάγια ανάγκη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για την κρατική στήριξη της «ρευστότητάς» τους.

Παραπέρα, ο Αντ. Σαμαράς απαρίθμησε τρεις στόχους της κυβέρνησής του: Αύξηση της περιλάλητης «ανταγωνιστικότητας», που επιδιώκεται βέβαια με συνεχείς φοροαπαλλαγές και εισφοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, μαζί με το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης. «Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αποσιωπώντας ότι αφορούν πρόσκαιρη και κακοπληρωμένη απασχόληση. Μείωση της φορολογίας, με διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, (πάνω από 10 μονάδες σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα), τα ειδικά κίνητρα και φορολογικά καθεστώτα για επενδύσεις, τα κίνητρα επαναπατρισμού και προσέλκυσης κεφαλαίων, τη μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, ώστε ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων να υποχωρήσει από το 42% στο 32%.

Οι δύο πρωθυπουργοί εστίασαν επίσης στο «ασταθές γεωπολιτικό τοπίο», με έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία και το Ιράκ. Ο Αντ. Σαμαράς εκφράζοντας τη στρατηγική ταύτιση του εγχώριου κεφαλαίου με τον ευρωατλαντικό άξονα, είπε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να νομιμοποιήσει μονομερή προσάρτηση εδαφών» (βλ. Κριμαία από Ρωσία). Κλείνοντας ωστόσο το μάτι και σε κείνα τα τμήματα των ντόπιων μονοπωλίων που κάνουν μπίζνες με τη Μόσχα, επεχείρησε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους με το Κρεμλίνο, συμπληρώνοντας πως η ΕΕ «δεν πρέπει να πιστεύει ότι η λύση πρέπει να έρθει με μέσα στρατιωτικά».

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας τις φιλοδοξίες της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, υποστήριξε ότι μια «σταθερή Ελλάδα» δίνει «στρατηγικό πλεονέκτημα» για όλη την Ευρώπη.

Ο δε Πορτογάλος πρωθυπουργός, στον απόηχο της πρόσφατης ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία, όπου πάρθηκαν αποφάσεις για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας και πολεμικής δράσης της λυκοσυμμαχίας παντού στον πλανήτη, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα «άμεσης ανταπόκρισης» σε κάθε απειλή.

Ανησυχίες για την ισχνή ανάκαμψη

Νωρίτερα, ο Π. Κοέλιου είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Εκεί ο Πορτογάλος εμφανίστηκε προβληματισμένος αν όχι και ανήσυχος για το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχνή, και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είπε συγκεκριμένα: «Νιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια μεγάλων προσπαθειών, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη», σε όλα τα κράτη - μέλη.