ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα σύνθεση μετά από παζάρια και κομπρεμί για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης» ανέλαβε ο Δ. Αβραμόπουλος, με προτεραιότητα την κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014

Ανεξάρτητα από τα παζάρια για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης της επόμενης φάσης, Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς
Τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρός της Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά από ένα μεγάλο διάστημα παζαριών, κυρίως μεταξύ των ισχυρότερων κρατών - μελών και των ισχυρότερων τμημάτων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, σχετικά με το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης του επόμενου διαστήματος.

Η νέα Επιτροπή θα έχει επτά αντιπροέδρους (έξι επίτροποι, συν η Ιταλίδα Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι), οι οποίοι θα προεδρεύουν σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας (π.χ., ομάδα για «Δουλειές, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα», για «Ενιαία Ψηφιακή Αγορά» ή για την «Ενεργειακή Ενωση»), καθοδηγώντας και συντονίζοντας επιτρόπους με συναφή αντικείμενα. Πρώτος αντιπρόεδρος και «δεξί χέρι» του Ζ. Κ. Γιούνκερ ορίστηκε ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμαν.

Σε ό,τι αφορά τον Ελληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως γραφόταν και το τελευταίο διάστημα, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Μετανάστευσης, «ώστε να δώσει προτεραιότητα σε μια νέα πολιτική για τη μετανάστευση, που θα αντιμετωπίσει σθεναρά την παράνομη μετανάστευση, ενώ την ίδια στιγμή θα καταστήσει την Ευρώπη έναν ελκυστικό προορισμό για κορυφαία ταλέντα», όπως αναφέρεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία προαναγγέλλει την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να χαιρετίσει την τοποθέτηση Αβραμόπουλου στο συγκεκριμένο πόστο, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια». Πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Ελληνας επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα».

Μοσκοβισί παρά τις γερμανικές «επιφυλάξεις»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Θέση την οποία φερόταν να διεκδικεί και η γερμανική κυβέρνηση. Αλλωστε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δημοσίως εκφράσει την «επιφυλακτικότητά» του στο διορισμό Μοσκοβισί στο εν λόγω πόστο.

Η τοποθέτηση του Γάλλου ερμηνεύεται ως σημάδι ενίσχυσης δυνάμεων που επιθυμούν χαλάρωση στη δημοσιονομική πολιτική, όχι βέβαια σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια για την περαιτέρω ενίσχυση των μονοπωλίων. Η γερμανική «Deutsche Welle» σημειώνει, μάλιστα, πως η τοποθέτηση Μοσκοβισί στο πόστο που εποπτεύει τη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη - μέλη συνέπεσε με την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια για να ρίξει το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού της, πιάνοντας τους θεσμοθετημένους στόχους της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, σε μια κίνηση εξισορρόπησης αντικρουόμενων καπιταλιστικών συμφερόντων, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αποφάσισε το έργο του Π. Μοσκοβισί να επιτηρείται από δύο αντιπροέδρους της Κομισιόν, το Φιλανδό Γίρκι Κατάινεν και το Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις, που το προηγούμενο διάστημα στήριξαν το περιοριστικό μείγμα διαχείρισης στην Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ μετακινήθηκε από το πόστο του επιτρόπου Ενέργειας, αναλαμβάνοντας πλέον το χαρτοφυλάκιο Ψηφιακής Οικονομίας, θέση που εποπτεύει την αναδιάταξη της αγοράς τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Η «Deutsche Welle» παρατηρεί σχετικά ότι ο Γκ. Ετινγκερ λεγόταν πως θα αναλάβει τη θέση του επιτρόπου Εμπορίου, που επιβλέπει και τις διαπραγματεύσεις για την περιλάλητη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ). Τελικά τη θέση κατέλαβε η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ, μέχρι τώρα επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Ενεργειακή Ενωση» και χρηματοπιστωτικά

Ο Βρετανός επίτροπος Τζόναθαν Χιλ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ενωσης Αγορών Κεφαλαίου. Ο Βρετανός «θα εξασφαλίζει ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να δρα και να επαγρυπνεί για την εφαρμογή των νέων κανόνων εποπτείας και εξυγίανσης για τις τράπεζες», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν ότι η Βρετανία, που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό τομέα της, που εδράζεται κυρίως στο «Σίτι» του Λονδίνου.

Ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε ανέλαβε επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακής Πολιτικής: «Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι μόνο θέμα μιας υπεύθυνης πολιτικής για την κλιματική αλλαγή. Είναι, ταυτόχρονα, μια επιτακτική βιομηχανική ανάγκη, αν η Ευρώπη θέλει να έχει μεσοπρόθεσμα προσιτή ενέργεια», σημειώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Ο Ισπανός θα καθοδηγείται από τη Σλοβένα αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αλένκα Μπράτουσεκ, που επιφορτίστηκε με το σχέδιο δημιουργίας μιας «Ενεργειακής Ενωσης» για τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Δανέζα Μάργκαρετ Βέσταγκερ αναλαμβάνει τη θέση της επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας και η Πολωνή Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα ανέλαβε επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ο επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Τέλος, νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν επιλέχτηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Να «πειστούν» οι λαοί για τους στόχους του κεφαλαίου...

Σε κάθε περίπτωση, όποια σύνθεση κι αν έχει η Επιτροπή, όποια και αν είναι τα κομπρεμί που προηγήθηκαν, αμείωτη παραμένει η ανησυχία των αστών για το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη παραμένει ισχνή και αβέβαιη.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής τονίζεται ενδεικτικά: «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις (σ.σ: για την ΕΕ) θα είναι να πείσει τους πολίτες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Για να φέρει την αλλαγή, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις (...) να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: Να πετύχει να επιστρέψουν οι πολίτες στην εργασία σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, να πετύχει περισσότερες επενδύσεις, να φροντίσει οι τράπεζες να δανειοδοτούν την πραγματική οικονομία και πάλι, να δημιουργήσει μια συνδεδεμένη ψηφιακή αγορά, μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, και να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα στέκεται στα δικά της πόδια όταν πρόκειται για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της».