ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
«Βατερλό» για τα πλάνα των διοργανωτών
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014

Η νίκη της Γαλλίας επί της Ισπανίας με 65-52, που άφησε εκτός ημιτελικών τους οικοδεσπότες και ένα εκ των δύο απόλυτων φαβορί (το άλλο οι ΗΠΑ) για το τρόπαιο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης μέχρι τώρα. Και μπορεί οι Γάλλοι να το έχουν ξανακάνει, πέρσι. Μια γαλλική νίκη και ένα ισπανικό... Βατερλό που θα γραφτούν και στην ιστορία των Μουντομπάσκετ όσον αφορά τα μεγάλα... μπαμ με βάση τα όσα ίσχυαν πριν τον αγώνα.

Ωστόσο, εκείνο που μένει από τη νίκη των τρικολόρ είναι ότι... πνίγηκαν στο Σηκουάνα τα πλάνα των διοργανωτών για έναν τελικό Ισπανίας - ΗΠΑ, που είχε χαρακτηριστεί ως η απόλυτη κόντρα, φυσικά με τα αντίστοιχα εμπορικά οφέλη. Κάτι που εξ αρχής δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να το δείξουν... εξόφθαλμα οι υπεύθυνοι του φετινού Μουντομπάσκετ με συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής. Το τελευταίο φτιάχτηκε με αποκλειστικό σκοπό Ισπανία και ΗΠΑ να βρεθούν στον τελικό, την ώρα που σε μια από τις πλέον σπάνιες περιπτώσεις της διοργάνωσης ομάδες κλήθηκαν να παίξουν μαζί για τον όμιλο και το πολύ σε τρεις μέρες ξανά για τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Αποτέλεσμα της συνολικής διασταύρωσης των λεγόμενων διπλανών ομίλων (Α+Β, Γ+Δ) μέχρι τα ημιτελικά και όχι όπως παλιότερα που μετά τη φάση των 16 άλλαζαν τα λεγόμενα... σταυρώματα. Για παράδειγμα, από την κόντρα των ομάδων του Α' και του Β' ομίλου στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης η πρόκριση των προερχόμενων από τον Α' όμιλο Ισπανίας, Γαλλίας, Σερβίας και Βραζιλίας επί Σενεγάλης, Κροατίας, Ελλάδας και Αργεντινής (προερχόμενες από τον Β' όμιλο) οδήγησε τα δύο (Γαλλία - Ισπανία, Σερβία - Βραζιλία) από τα τέσσερα παιχνίδια των προημιτελικών να αποτελούν ριμέικ των αγώνων του Α' ομίλου. Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος η τελική φάση της διοργάνωσης (από τη φάση των προημιτελικών και έπειτα) δεν διεξάχθηκε όπως παραδοσιακά συνέβαινε σε μια πόλη, αλλά οι διοργανωτές την έπαιξαν σε διπλό ταμπλό, με τη Μαδρίτη να φιλοξενεί την Εθνική Ισπανίας και τα διασταυρούμενα παιχνίδια της και τη Βαρκελώνη τις ΗΠΑ και τους αντίστοιχους αγώνες. Είναι προφανές ότι και γι' αυτό οι εμπορικοί λόγοι ήταν η κύρια αιτία.

Ο ημιτελικός των ...αουτσάιντερ


Associated Press

Λίγοι είναι αυτοί που θα πίστευαν ότι στο σημερινό δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης, που θα καθορίσει τον δεύτερο φιναλίστ, αυτός θα προκύψει μεταξύ Σερβίας και Γαλλίας (23.00 ΑΝΤ1, ΟΤΕ TV), οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά Βραζιλία και Ισπανία. Το ισπανο-λάτιν ντέρμπι φάνταζε ως πιο κυρίαρχο στα προγνωστικά ωστόσο τελικά προέκυψε ευρωπαϊκή κόντρα. Σέρβοι και Γάλλοι μετά τις μέτριες εμφανίσεις τους στους αγώνες του ομίλου έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα δυνατοί και κυρίως διαβασμένοι στη συνέχεια της διοργάνωσης και δικαίως έχουν φθάσει μέχρι εδώ. Και μάλιστα όντας λαβωμένοι από σημαντικές απουσίες παικτών. Το μεταξύ τους παιχνίδι για τον όμιλο ήταν ντέρμπι και έληξε με νίκη των πρωταθλητών Ευρώπης Γάλλων με μόλις ένα πόντο διαφορά (74-73) και κάπως έτσι αναμένονται τα πράγματα και σήμερα...