ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τον Οκτώβρη οι επόμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014

Η συνοικία της Χεβρώνας όπου δολοφονήθηκαν οι δύο Παλαιστίνιοι
ΚΑΪΡΟ.--

Απέτυχε η προσπάθεια του Ισραήλ να υποβαθμίσει ή ακόμη και να ματαιώσει την έναρξη των χτεσινών έμμεσων διαπραγματεύσεων με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τη «Φατάχ», τη «Χαμάς» και την Ισλαμική «Τζιχάντ» στο Κάιρο, προχωρώντας στην εκτέλεση δύο υπόπτων Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για την απαγωγή και δολοφονία τριών Εβραίων εφήβων τον περασμένο Ιούνη στη «Δυτική όχθη.

Οπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, που αναζητούσαν υποτίθεται επί μήνες τους Παλαιστίνιοιυς Μαρουάν Καουάσμε και Αμαρ Αμπού Αΐσα από την περιοχή της Χεβρώνας, σαν δράστες της απαγωγής και της τριπλής δολοφονίας νεαρών Εβραίων στις 12 Ιούνη, τους εντόπισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε σπίτι στη Χεβρώνα. Το κτίριο δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς στρατιώτες και πράκτορες των ισραηλινών υπηρεσιών «εσωτερικής ασφάλειας» Σιν Μπετ και σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία οι δύο καταζητούμενοι, «πολύ βολικά», σκοτώθηκαν. Υποτίθεται ότι στόχος των Ισραηλινών ήταν η σύλληψη και όχι η εκτέλεση των υπόπτων που, πριν καλά - καλά καν δικαστούν, έστω για το θεαθήναι, είχαν κριθεί ένοχοι.

Παρά την αναστάτωση και την έντονη αντίδραση που προκάλεσε νωρίς χτες το πρωί στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που επρόκειτο να μεταβεί στο Κάιρο, η είδηση δολοφονίας των δύο Παλαιστινίων στη Χεβρώνα, οι διαπραγματεύσεις δεν ματαιώθηκαν, αλλά αναβλήθηκαν για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας πείστηκαν, συζητώντας μεταξύ τους, πως δεν θα έπρεπε να δώσουν το παραμικρό πρόσχημα στο Ισραήλ, ώστε να «παγώσει» τη διαπραγμάτευση για την ενίσχυση της εκεχειρίας της 26ης Αυγούστου που τερμάτισε τις εγκληματικές επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας. Τελικά, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστούν, σε επόμενο στάδιο, την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη, μετά το πέρας θρησκευτικών εορτασμών στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε η παλαιστινιακή πλευρά στην ατζέντα των επόμενων συνομιλιών είναι μέτρα για την ενίσχυση της διαρκούς εκεχειρίας, οικοδόμηση λιμανιού και αεροδρομίου στη Λωρίδα της Γάζας και τερματισμό των μέτρων τιμωρίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, που εφαρμόζουν οι Ισραηλινοί για να διαταράξουν και να λυγίσουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει συγκροτηθεί από τον περασμένο Μάη, όπως συλλήψεις εκλεγμένων βουλευτών, ή Παλαιστινίων κρατουμένων που είχαν απελευθερωθεί στο πλαίσιο συμφωνίας, για να αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης όμηρος Γκιλάντ Σαλίτ.