ΟΤΕ
Κομπάζει για τα κέρδη, γκρεμίζει το Ταμείο Προσωπικού
Πέμπτη 31 Μάη 2001

Αύξηση κερδών σημείωσε το α` τρίμηνο φέτος ο ΟΤΕ και οι θυγατρικές του. Πέρα από την παροχή νέων υπηρεσιών και την αύξηση συνδρομητών, τα νέα έσοδα οφείλονται και στα πανάκριβα τιμολόγια, που έχουν επιβάλει οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Οπως και στην αποχώρηση χιλιάδων υπαλλήλων του ΟΤΕ, γεγονός που έχει γονατίσει το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Οπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Οργανισμού, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, ο όμιλος ΟΤΕ σημείωσε αύξηση 15,1% στον κύκλο εργασιών (ανήλθε σε 322,5 δισ. δρχ). Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 24,9% (82,1 δισ. δρχ.) Της μητρικής, κατά 12% (62,7 δισ. δρχ.)

Στην ανακοίνωση, η διοίκηση καυχάται για συγκράτηση του «κόστους υπηρεσιών». Συμπληρώνει ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στην έξοδο του προσωπικού, λόγω του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης. Το 2000 αποχώρησαν έτσι 1.952 εργαζόμενοι και στο α` τρίμηνο φέτος, 351. Η διοίκηση σχεδιάζει το 2001 να αποχωρήσουν 1.050, ήτοι το 5,4% της συνολικής δύναμης του προσωπικού.

Κομπάζει για τη μείωση, επιδιώκοντας να εντυπωσιάσει επενδυτές, ενώ και αυτό το μήνα καθυστέρησε η καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ. Το Ταμείο υποφέρει από ελλείμματα, λόγω της συνεχούς μείωσης του μόνιμου προσωπικού των εταιριών, που το στηρίζει με τις εισφορές του. Μόνο από τον ΟΤΕ αποχώρησαν από το 1995, 9.000 εργαζόμενοι, ενώ προσλήψεις μονίμων δε γίνονται.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς οκτώ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε δέκα συνταξιούχους. Παράλληλα, οι εναπομείναντες υπάλληλοι φορτώνονται όλο και περισσότερη δουλιά. Και όμως η διοίκηση, εφαρμόζοντας στο ακέραιο την κυβερνητική πολιτική, θέλει να συνεχίσει το ίδιο τροπάρι.

Αλλο ενδιαφέρον σημείο είναι τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας εσωτερικού που εμφάνισαν αύξηση 9,6%. Η διοίκηση τη δικαιολογεί, σημειώνοντας ότι οφείλεται εν μέρει «στις αυξήσεις τιμολογίων της προηγούμενης χρήσης». Σημειωτέον ότι τα τιμολόγια αστικών κλήσεων αυξήθηκαν κατά 250% τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ οι 10,5 δρχ../λεπτό που πληρώνουμε σήμερα, θα αυξηθούν πάλι στο β` εξάμηνο 2001. Κατά παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ Ν. Μανασή, νεότερος στόχος είναι μια τιμή γύρω στις 19 δρχ./λεπτό αστικής κλήσης.

Τέλος, τα έσοδα από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό παρουσιάζονται αυξημένα κατά 10,7%, «λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης επέκτασης της συνδρομητικής βάσης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα της CosmOTE». Ναι μεν οι συνδρομητές αυξάνονται, αλλά ρόλο παίζουν και τα πανάκριβα τιμολόγια. Ο ανταγωνισμός των εταιριών καθόλου δεν ευνόησε τον καταναλωτή, καθώς το λεπτό κλήσης από σταθερό σε κινητό κοστίζει 98 - 110 δρχ.