ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζεται ο νέος γύρος της αντεργατικής επίθεσης

Εκτός από σμπαράλιασμα μισθών και ωραρίων, οι βιομήχανοι ζητούν και αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014

Ο πρόεδρος της MEDEF Πιέρ Γκατάζ παρουσίασε χτες τις νέες αντεργατικές προτάσεις των βιομηχάνων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο των συνεχιζόμενων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, οι Γάλλοι μεγαλοβιομήχανοι παρουσίασαν χτες επίσημα τις νέες εκτρωματικές τους προτάσεις για τον επόμενο γύρο της αντεργατικής θύελλας. Ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για σχέδιο που θα επιτρέψει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων «απασχόλησης», η MEDEF (Ενωση των Γάλλων Βιομηχάνων) έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις «βασικές θέσεις για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», που στελέχη της είχαν διαρρεύσει πριν από μέρες στον Τύπο (βλέπε «Ρ» 19 Σεπτέμβρη 2014).

Εκτός από την (και επίσημη) διασφάλιση της δυνατότητας των μεγαλοεργοδοτών να καθορίζουν τις αμοιβές και τις ώρες απασχόλησης ανάλογα με τις «ιδιαιτερότητες» κάθε επιχείρησης, αλλά και κάθε περιοχής, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και δύο από τις 11 επίσημες αργίες του χρόνου, η MEDEF θέτει και θέμα «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού συστήματος με το επιχείρημα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν «η παράταση του προσδόκιμου ζωής».

Μεταξύ άλλων, η MEDEF ζητά ενίσχυση των επενδύσεων σε κλάδους όπως η Ενέργεια (αναφέρεται συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου) και οι Υποδομές, αναδεικνύοντας επενδυτικές προτεραιότητες που φαίνεται να ιεραρχεί το γαλλικό κεφάλαιο εκτιμώντας ότι έτσι θα δοθεί ώθηση στην κερδοφορία του.

Η ανάκαμψη και της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας περνά μέσα από το σμπαράλιασμα των εργατικών δικαιωμάτων, όπως επιβεβαιώνει και η εμπειρία των εργαζομένων στην Air France όπου οι πιλότοι συνέχιζαν μέχρι και χτες την πολυήμερη απεργία τους αντιδρώντας σε σχέδια «προσαρμογών» του πτητικού έργου της εταιρείας που ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις κ.τ.λ.

Χτες, ο υφυπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς δήλωσε ότι το σχετικό σχέδιο «εγκαταλείφθηκε από τη διοίκηση», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος η απεργία να συνεχιστεί» και προσθέτοντας όλο νόημα ότι η κινητοποίηση «στοιχίζει 15 εκατομμύρια ημερησίως». Ωστόσο, εκπρόσωπος της ίδιας της εταιρείας είπε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι «πρόωρες» και ότι απλά «παραμένει η πρόταση για την αναστολή της εφαρμογής» του σχεδίου αυτού και για την έναρξη ευρείας διαβούλευσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναστέλλεται έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί

Μέσα σε συνθήκες ολόπλευρης προετοιμασίας για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, χτες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε - επικαλούμενο δικαστική πηγή - ότι το εφετείο του Παρισιού ανέστειλε την έρευνα κατά του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αντιμετώπιζε από τον Ιούλη κατηγορίες για ενεργητική διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και παραβίαση του απορρήτου δικαστικής έρευνας. Μάλιστα, στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το νόμο, η απόφαση της προέδρου του εφετείου δε χρειάζεται αιτιολόγηση όπως επίσης δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Η εξέλιξη σημειώνεται μόλις λίγες μέρες μετά την «επίσημη» επιστροφή του Σαρκοζί στην πολιτική, προκειμένου το Νοέμβρη να διεκδικήσει την ηγεσία στο «δεξιό» UMP ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η μοναδική δικαστική υπόθεση στην οποία είναι μπλεγμένος ο Σαρκοζί.