ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ
Παρέμβαση για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2014

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Δημοσιεύτηκε ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αντικαθιστά τον Οργανισμό του 2003 (Π.Δ. 191), ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη αφού ποτέ δεν καλύφθηκαν όλες οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής και δράσης είναι οι υποστελεχωμένες Εφορείες που ξέρουμε με τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας.

Με τον καινούριο Οργανισμό νομιμοποιείται και μονιμοποιείται η διαμορφωμένη κατάσταση, καθώς ορίζονται ως οργανικές θέσεις αυτές των υπηρετούντων. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι παγιώνονται οριστικά τα προβλήματα που υπάρχουν, αφού το προσωπικό σήμερα είναι εμφανώς ανεπαρκές. Επίσης, η διαδικασία αυτή απέχει πολύ από όποια επιστημονική προσέγγιση του θέματος της προστασίας των Αρχαιοτήτων, ενώ δημιουργεί εφησυχασμό και την πλαστή εντύπωση ότι δεν χάνονται θέσεις εργασίας. Ομως, μια απλή ματιά στις προβλεπόμενες θέσεις του Οργανισμού του 2003 και του καινούριου αρκεί για να δούμε ότι χάνονται περίπου 2.300 θέσεις, από τις οποίες πάνω από 1.630 οργανικές, αν αφαιρέσουμε τις προσωρινές που ορίζονταν το 2003.

Σαν απάντηση στην υποστελέχωση, και με επιχείρημα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τον εξορθολογισμό (βλ. αναδιαρθρώσεις συνολικά στο Δημόσιο), ο καινούριος Οργανισμός προβλέπει τις συγχωνεύσεις των Εφορειών με την κατάργηση των ΕΠΚΑ και ΕΒΑ και τη δημιουργία μίας Εφορείας ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), ενώ καταργούνται και τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα. Ωστόσο, όλοι έχουμε πλέον αρκετή πείρα από τον εξορθολογισμό με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, του ΙΚΑ, των σχολείων και άλλων δομών, που τελικά οδήγησαν σε ακόμα χειρότερες υπηρεσίες για το λαό και μάλιστα πανάκριβες. Ανοιξαν το δρόμο για τους επιχειρηματικούς ομίλους των κλάδων αυτών και την πλήρη εμπορευματοποίησή τους. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις Αρχαιότητες. Η φιέστα με την Αμφίπολη, η λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης, η διαφήμιση του Νομισματικού ως εναλλακτικού καφέ-μπιστρό, η δράση φιλάνθρωπων (π.χ. Ιδρυμα Νιάρχου) και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (π.χ. ΔΙΑΖΩΜΑ) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυταπάτες για το πού πάει το πράγμα. Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατα τα κρούσματα προσπάθειας "τουριστικής αξιοποίησης" ανασκαφών, όπου οι τουρίστες θα γίνονταν - με το αζημίωτο - για λίγο "αρχαιολόγοι" (π.χ. δημοσιεύματα για Κόστα Ναβαρίνο).

Η αναφορά στο νέο Οργανισμό των οργανικών θέσεων συνολικά και όχι ανά κλάδο και ανά δομή είναι ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει: Αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλη τη χώρα, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα σε εκατοντάδες οικογένειες. Συνάδελφοι θα πρέπει να διαλέξουν αν θα αφήσουν την οικογένεια και το σπίτι τους για να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες ή θα παραιτηθούν και θα ενταχθούν στη στρατιά των ανέργων. Είναι από τα πολύ βασικά ζητήματα που θα κληθούμε να αντιπαλέψουμε.

Επιπλέον, ο καινούριος Οργανισμός προωθεί την αποσύνδεση στην ουσία των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο, καθώς στα προαπαιτούμενα για τους αρχαιολόγους, εκτός από το πτυχίο και την άριστη γνώση ξένης γλώσσας, προστίθεται και ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Είναι μέτρο άδικο και βαθύτατα ταξικό, αφού σε συνθήκες εμπορευματοποίησης της Παιδείας τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας αλλά και μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα για επιπλέον σπουδές, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε απολύσεις συναδέλφων μόνιμων ή αορίστου χρόνου.

Αντεργατικό εργαλείο

Ο νέος οργανισμός του ΥΠΠΟΑ αποτελεί εργαλείο για να προωθηθούν οι συνολικότερες αλλαγές στο Δημόσιο, που στόχο έχουν ένα μικρό και ευέλικτο κράτος με φοβισμένους και υποταγμένους υπαλλήλους, που θα εμπορεύεται ως συνολικός καπιταλιστής ό,τι τελικά δεν θα ιδιωτικοποιήσει.

Ηδη, από το 2011 γράφαμε σε ανακοίνωσή μας: "(...) με τον "Καλλικράτη" και την υπαγωγή του Πολιτισμού στις Περιφέρειες και τους Δήμους θα ανοίξει ο δρόμος για τη συγχώνευση Εφορειών και την αναγκαστική μετάταξη ή και την απόλυση "υπεράριθμου" προσωπικού (...) Εχει ήδη αρχίσει μέρος των εργασιών που μέχρι πριν λίγα χρόνια γίνονταν από τις Εφορείες, σήμερα να ανατίθενται σε εργολάβους. Σε λίγο οι όποιες Εφορείες επιβιώσουν του "Καλλικράτη" θα έχουν απλά το ρόλο του διεκπεραιωτή της γραφειοκρατίας και του τυπικού ελέγχου των εργολάβων που θα λυμαίνονται το χώρο της αρχαιολογίας, ενώ το ερευνητικό έργο θα είναι άπιαστο όνειρο (...)". Ο νέος Οργανισμός είναι βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Να θυμηθούμε ότι εκείνο τον καιρό οι άλλες παρατάξεις στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και την ΑΔΕΔΥ έκρυβαν την ουσία του "Καλλικράτη" και των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο και πολλές φορές πλειοδοτούσαν για την ανάγκη "πάταξης της γραφειοκρατίας". Χαρακτήριζαν ανυπόστατα και μη ρεαλιστικά όσα αναφέραμε παραπάνω και χλεύαζαν το κάλεσμα για έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών που θα έρθουν. Ο καθένας τώρα ας κρίνει τι τελικά είναι "ρεαλιστικό" και "εφικτό".

Σήμερα, όλοι έχουμε αρκετή πείρα για να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν έχουν στόχο την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων, δεν υπηρετούν τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν, αλλά την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε πιο αποτελεσματικά να εξυπηρετεί τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μας και στο Δημόσιο συνολικά που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Οργανωμένη απάντηση

Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι οργανωμένη και να πατάει στις ανάγκες μας, κόντρα στις επιταγές των αναγκών του κεφαλαίου που προωθούν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ. Να κλείσουμε τα αυτιά στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου πως δήθεν με μια αριστερή κυβέρνηση όλα θα λυθούν, θα μπει χαλινάρι στο κεφάλαιο και η ΕΕ θα γίνει φιλολαϊκή. Αυτοί παλεύουν με τα παραμύθια της Χαλιμάς γιατί μόνο εκεί ο λύκος γίνεται αρνί. Ονειρεύονται σενάρια τύπου "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", όπου εργοδότες και εργαζόμενοι τελικά πίνουν μαζί ουζάκι και χορεύουν συρτάκι αγαπημένοι, σαν μια οικογένεια.

Η μόνη δύναμη ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το οργανωμένο εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό. Είναι η δράση όλων μας όχι για μερεμέτια και διαχείριση του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού, αλλά για ανατροπή αυτής της πολιτικής και διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν. Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που θα σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, που θα μετατρέψει σε κοινωνική - λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που παράγεται, απελευθερώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ικανοποιώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουμε αγωνιστική απάντηση:

Οργανώνουμε τον αγώνα μας με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας, ενάντια στην ηττοπάθεια. Μας φαίνονται μεγάλοι επειδή είμαστε σκυφτοί. Σηκώνουμε το κεφάλι να σκύψουνε αυτοί».