ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Συζητούν και ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014

Από τη συνάντηση Ομπάμα - Μόντι στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γεμάτη αμοιβαίες επισημάνσεις για τις «κοινές αξίες» που μοιράζονται οι δυο χώρες ήταν η συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Ινδίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, προχτές, τελευταία μέρα της 5ήμερης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι έγινε ενώ η Ουάσιγκτον έχει διακηρύξει εδώ και χρόνια τη «στροφή» της εξωτερικής της πολιτικής προς την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μια περιοχή γεμάτη ενδιαφέρον για τα μονοπώλια (τεράστιες αγορές, σημαντική εμπορική - γεωστρατηγική θέση, ενεργειακός πλούτος) αλλά και πολύ κοντά στην Κίνα.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σχολίασε ότι η συνάντηση Μόντι - Ομπάμα δε συνοδεύτηκε από σημαντικές ανακοινώσεις για διμερείς συνεργασίες, ωστόσο το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για νέα 10ετή διεύρυνση του πλαισίου της στρατιωτικής τους συνεργασίας που λήγει στο τέλος του χρόνου και μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην από κοινού «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας ώστε να διασφαλιστούν η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα και η απρόσκοπτη συνέχιση της νόμιμης ναυτιλίας και της εμπορικής δραστηριότητας, σε συμφωνία με τις αποδεκτές αρχές του διεθνούς δικαίου».

Οι δύο αυτές θεματικές αποκτούν ιδιαίτερο βάρος αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα επιλέγει να ενισχύει και τη στρατιωτική της μηχανή, οι ΗΠΑ συνεργάζονται στρατιωτικά στενά με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, Μαλαισία κ.τ.λ., ενώ πρόσφατα τις στρατιωτικές της δαπάνες αποφάσισε να ενισχύσει και η Ιαπωνία (που αναθεώρησε και εμπόδια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων). Επιπλέον, η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί πεδίο πολλών εδαφικών διαφορών (στις οποίες πρωταγωνιστεί και η Κίνα) εξαιτίας των ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου αλλά και της επιρροής σε ένα σημαντικό παγκόσμιο σταυροδρόμι.

Υπ' αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους για να ενισχύσουν τη δική τους θέση έναντι της Κίνας (με την οποία βέβαια τις συνδέουν σχέσεις ανταγωνισμού αλλά και συμβιβασμού). Την ίδια στιγμή, η Ινδία, αν και συνυπάρχει με την Κίνα στους BRICS, είναι καθαρό ότι διεκδικεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τη «λεία» της περιοχής (και όχι μόνο) για δικό της λογαριασμό.

Μεταξύ άλλων, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε προσπάθειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια για συνεργασία στον τομέα της παραγωγής πυρηνικής Ενέργειας.

«Εχουμε ήδη τη βάση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης. Ξέρουμε ήδη πώς να αναβιώσουμε την ορμή και να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε το καλύτερο δυνατό για τους λαούς μας και για τον κόσμο», δήλωσε ο Μόντι, ενώ ο Ομπάμα τόνισε: «Εχουμε τόσα κοινά, είναι κρίσιμο ζήτημα για μας να βαθύνουμε και να επεκτείνουμε το υπάρχον πλαίσιο και την εταιρική σχέση που ήδη υπάρχει».

Ο Μόντι συναντήθηκε και με επιχειρηματικές οργανώσεις, όπως το Αμερικανο-ινδικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, καλώντας σε ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα του. Αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει στο παρελθόν «παράπονα» για τον «προστατευτισμό» που χαρακτηρίζει την ινδική οικονομία και μεγαλώνει το ρίσκο για τις ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στη χώρα. Τον περασμένο Αύγουστο, είχε «ναυαγήσει» συμφωνία που προωθούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για τη χαλάρωση μιας σειράς τελωνειακών δασμών εξαιτίας της διαφωνίας της Ινδίας. Ειδικά μετά την ανάδειξη του Μόντι στην πρωθυπουργία, το Νέο Δελχί εμφανίζεται αποφασισμένο να πάρει μέτρα που θα διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο είναι καθαρό ότι οι επιδιώξεις της ινδικής πλουτοκρατίας (που οπωσδήποτε θέλει να διασφαλίσει προβάδισμα στην εγχώρια αγορά) εντείνουν τις κόντρες με όσους επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ινδική αγορά.