ΡΩΣΙΑ
Αναζητά συνεργασίες προς την Ανατολή
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014

Από τη συνάντηση στην Αστραχάν
ΑΣΤΡΑΧΑΝ.--

Να μοιραστούν από κοινού «τους πόρους της περιοχής» συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών που έχουν έξοδο προς την Κασπία (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και Ιράν). Σύμφωνα με το «Russia Today», οι πέντε ηγέτες συναντήθηκαν την Τετάρτη στη ρωσική πόλη Αστραχάν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ρυθμιστούν οριστικά στις αρχές του 2015.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι οι πέντε θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στα 15 ναυτικά μίλια από τις ακτογραμμές τους και θα επεκτείνουν τα αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας κατά 10 ναυτικά μίλια. Στο υπόλοιπο μέρος της Κασπίας θα αναπτύσσονται κοινές δράσεις.

Το ίδιο πρακτορείο αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε και στην οποία οι πέντε ηγέτες τάχθηκαν κατά της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες χώρες. Οσον αφορά τους δικούς τους στρατούς, κάνουν λόγο για «μια σταθερή ισορροπία όπλων στην Κασπία θάλασσα, για να εφαρμοστούν στρατιωτικές κατασκευές με μια λογική αποτελεσματικότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τα συμφέροντα όλων των πλευρών χωρίς να πλήττεται η ασφάλεια του ενός ή του άλλου».

Τέλος, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και σχέδια διεξαγωγής κοινής ναυτικής άσκησης των πέντε μέσα στο 2016. Τα παραπάνω βεβαιώνουν ότι η Ρωσία (και όχι μόνο) εντείνει τις προσπάθειες να διασφαλίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο και των εξελίξεων στη Ρωσία, αλλά και διεργασιών σε μια σειρά άλλα μέτωπα. Ενα παράδειγμα είναι οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που όλα δείχνουν ότι συνδέονται με τη συνολικότερη αναβάθμιση της θέσης της Τεχεράνης, άρα και των «φίλων» της.

Επίσης, μιλώντας χτες στο επενδυτικό συνέδριο VTB Russia Calling (Η Ρωσία καλεί), ο Β. Πούτιν είπε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει μια ανεξάρτητη και ισχυρή οικονομία, με υγιές ισοζύγιο και χωρίς την ανάγκη να περιορίζει τις κινήσεις κεφαλαίων.

«Θέλουμε αληθινά μια χώρα που είναι ισχυρή, ευημερούσα, ελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν στο κοινό επιχειρηματιών στο συνέδριο αυτό. Επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει στην ανάπτυξη δεσμών με τους εταίρους στην ανατολή, συγχαίροντας τις εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με κινεζικές επιχειρήσεις και τονίζοντας πως η Μόσχα θα επιδιώξει να υιοθετηθούν τα εθνικά νομίσματα στις εμπορικές συναλλαγές.

Επίσης, είπε ότι πιστεύει στην οικονομία της αγοράς (δηλαδή τον καπιταλισμό) και ότι θα προχωρήσουν οι προγραμματισμένες μετοχοποιήσεις κρατικών εταιρειών.