ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΥΡΩΝ»
Διεκδικούν αξιοπρεπή σύμβαση εργασίας
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Μπροστά στις ευθύνες τους φέρνει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Βύρωνας», για την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ζητώντας αξιοπρεπή σύμβασης εργασίας.

Το ζήτημα έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου στη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Την ώρα της συνάντησης μέλη του Σωματείου πραγματοποιούσαν έξω από υπουργείο παράσταση διαμαρτυρίας.

Ο «Βύρωνας» έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα ξένων γλωσσών όπου έχει στηθεί εργοδοτικό σωματείο. Το Σεπτέμβρη του 2012 και του 2013, το εργοδοτικό μόρφωμα υπέγραψε με τους εργοδότες της Αττικής (Europalso) διετή συλλογική σύμβαση (μέχρι τον Αύγουστο του 2015) με ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μεικτά (2,98 καθαρά), μειώνοντας τις αποδοχές των καθηγητών έως 90% και με συνέπειες στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Τα παραπάνω τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων προς τον υφυπουργό Εργασίας, στον οποίο επιπλέον επισημάνθηκε ότι οι παραπάνω αμοιβές είναι χαμηλότερες και από την Εθνική Σύμβαση και ότι δεν μπορεί να θεωρείται αντιπροσωπευτικό ένα σωματείο με δύναμη πολύ μικρότερη από αυτή του «Βύρωνα». Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΔΣ του «Βύρωνα», ο υφυπουργός εμφανίστηκε συγκαταβατικός, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά υποσχόμενος προφορικά ότι θα δει το ζήτημα.

Το Σωματείο «Βύρωνας» και μετά τη χτεσινή συνάντηση δηλώνει ότι συνεχίζει την αγωνιστική δράση του με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, που διοργανώνει τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. Στην κινητοποίηση καλεί η νεοσύστατη Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων, μπροστά και στην πανελλαδική κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη. Παράλληλα συνεχίζει να διεκδικεί αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας.

Καταγγελία για απόλυση στη Θεσσαλονίκη

Την απόλυση εργαζόμενης από τα φροντιστήρια «Παλμός» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «γενικότερα η εργοδοσία στα φροντιστήρια, με τον "αέρα" των αντεργατικών νόμων κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, έχουν επιλέξει την επίθεση στη δουλειά, τα δικαιώματα κάθε εργαζόμενου που σηκώνει κεφάλι ή που ακόμα "τολμά" να είναι μέλος εργατικού σωματείου. Εκατοντάδες είναι τα παραδείγματα και σε άλλες πόλεις στον κλάδο μας, αλλά και γενικότερα σε όλους τους κλάδους. Χρέος των εργαζομένων είναι πιο πλατιά ταξική αλληλεγγύη και υποχρέωση ο ανυποχώρητος αγώνας κόντρα στα αφεντικά».

Ο ΣΕΦΙΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν και να απαιτήσουν την ανάκληση της απόλυσης και επαναπρόσληψη με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της εργαζόμενης. Αξιοπρεπή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα. Συλλογικές Συμβάσεις με βάση τις ανάγκες (κατώτερο ωρομίσθιο 13,36 ευρώ μεικτά, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας, επίδομα πολυετίας, τέκνων).