ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση ανθρωποκυνηγητού και μηχανισμών καταστολής

Την 1η Νοέμβρη ξεκινά η επιχείρηση «Τρίτων», η νέα αντιμεταναστευτική δράση του Frontex στη Μεσόγειο

Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014

Associated Press

Η επιχείρηση «Τρίτων» του Frontex στη Μεσόγειο έρχεται να προστεθεί στη στρατιωτική επιχείρηση της Ιταλίας «Mare Nostrum»
Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, με συνδυαζόμενες επιχειρήσεις, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, και αξιοποίηση των «τζιχαντιστών» για παραπέρα ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής, φακελώματος και ελέγχου των υπηκόων των κρατών - μελών συνιστούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν χτες, πρώτη μέρα του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Η συζήτηση εστίασε, καταρχάς, στα επιτεύγματα της επιχείρησης «Αρχιμήδης», επιχείρηση της Europol, στην οποία ενεπλάκησαν αστυνομικές δυνάμεις από τα 28 κράτη - μέλη, όπως και από Αυστραλία, Κολομβία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία και ΗΠΑ. Προβάλλεται ότι συνελήφθησαν 1.146 εγκληματίες, κατασχέθηκαν τόνοι ναρκωτικών κ.λπ., ωστόσο στο πλαίσιο της επιχείρησης «ελέγχθηκαν» - όπως ειπώθηκε ευφημιστικά - και 10.000 «παράνομοι» μετανάστες.

Παραπέρα, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με την υλοποίηση των επιχειρησιακών δράσεων της Δύναμης Δράσης («Task Force») Μεσογείου. Η κυριότερη εξέλιξη στο επόμενο διάστημα είναι η νέα επιχείρηση του Frontex (συντονίζει τις υπηρεσίες φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) στην Κεντρική Μεσόγειο με το κωδικό όνομα «Τρίτων». Θα καλύψει τη θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας και τα λεγόμενα Πελαγικά νησιά (βλ. Λαμπεντούζα), όπως και τις παραλιακές περιοχές γύρω από την Καλαβρία στη Νότια Ιταλία.

Μάλιστα, η επιχείρηση «Τρίτων» δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ιταλίας «Mare Nostrum», που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2013, αλλά, αντίθετα, στοχεύει να ενισχύσει παραπέρα τη συνοριοφύλαξη στη Μεσόγειο, την οποία η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει μετατρέψει σε θάλασσα νεκρών. Σημειωτέον, ο Frontex πρόσφατα απέστειλε αίτημα σε όλα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν στην επιχείρηση με εναέρια μέσα και σκάφη περιπολίας, προκειμένου η επιχείρηση «Τρίτων» να ξεκινήσει άμεσα (στόχος της λυκοσυμμαχίας είναι να ξεκινήσει την 1/11).

Αξιοποίηση της υπόθεσης των «τζιχαντιστών» και στο εσωτερικό της ΕΕ

Τέλος, ενόσω προωθείται η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα τη δράση των «τζιχαντιστών», στο Συμβούλιο έγινε μια «γενική συζήτηση» για τους «ξένους μαχητές».

«Οι ξένοι μαχητές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, καθώς και για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Συρία και Ιράκ εξακολουθούν να προσελκύουν αυξανόμενο αριθμό ξένων μαχητών, προερχόμενων και από την Ευρώπη, και αυτό το φαινόμενο είναι πιθανό να συνεχιστεί κατά τα επόμενα χρόνια. Η μείωση της ροής των προσώπων που μπορεί να συμμετέχουν στις συγκρούσεις σε αυτές τις περιοχές και η παρέμβαση σε αυτούς όταν επιστρέφουν παραμένει πρόκληση και βασική προτεραιότητα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο, το οποίο αναζήτησε τρόπους επιτάχυνσης ήδη ειλημμένων μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δυνάμεις όπως οι περιβόητοι «τζιχαντιστές» έχουν ενισχυθεί πολύμορφα από την ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ και τώρα η «αντιμετώπισή» τους αξιοποιείται μεταξύ άλλων και ως πρόσχημα για την υλοποίηση άλλων σχεδιασμών καταστολής στο εσωτερικό των χωρών της ΕΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής πρώτης μέρας του Συμβουλίου, ο προεδρεύων, Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Α. Αλφάνο, αναφέρθηκε σε ελέγχους ταυτοτήτων και διαβατηρίων που θα γίνονται με διασταύρωση στη βάση δεδομένων της INTERPOL. Ταυτόχρονα είπε ότι θα επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για να στηθεί ένα «μητρώο ονομάτων επιβατών PNR» (φακέλωμα στοιχείων και ανταλλαγή τους μεταξύ κατασταλτικών μηχανισμών για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς στην ΕΕ) κατά τα αμερικανικά πρότυπα, «το συντομότερο δυνατό».

Η αρμόδια επίτροπος, Σ. Μάλμστρομ, έβαλε θέμα συστηματικότερης χρήσης του συστήματος φακελώματος Σένγκεν και ελέγχου του διαδικτύου με πρόσχημα την προπαγάνδα των «τζιχαντιστών».

Τέλος, ο Ζ. Κερσόβ, συντονιστής της ΕΕ για θέματα «αντιτρομοκρατίας», προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, αναμένονται επιστροφές Ευρωπαίων που πήγαν στη Μέση Ανατολή να πολεμήσουν ως «τζιχαντιστές».