ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Προσκλητήριο αγώνα από το ΠΑΜΕ

«Τα κεφάλια μέσα» διακήρυξαν οι παρατάξεις της ταξικής συνεργασίας στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Παρασκευή 1 Ιούνη 2001

Η προχτεσινή συνάντηση με τον Γιαννίτση αποδείχτηκε και χτες, πως δεν ήταν απλά εθιμοτυπική...
Προσκλητήριο αγώνα, με νέες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, συνέχιση της πάλης με απεργίες, συλλαλητήρια και κάθε πρόσφορη μορφή κινητοποίησης, απηύθυναν προς την εργατική τάξη τα στελέχη του ΠΑΜΕ μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Καταθέτοντας την αγωνιστική πρόταση για κλιμάκωση της πάλης - την οποία απέρριψαν και οι τρεις παρατάξεις - η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν και να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της λογικής του «κοινωνικού διαλόγου», κινήθηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ενέκρινε τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του προεδρείου, και παρά τις φραστικές «αγωνιστικές διακηρύξεις» κήρυξε ταυτόχρονα και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου..!

«Δώσατε χέρι βοήθειας»

«Κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει ο διάλογος της απάτης. Επιχειρεί πάση θυσία να ξεφύγει από την απομόνωση. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι τρεις παρατάξεις δώσατε χέρι βοήθειας». Με αυτή την υπογράμμιση ο Γ. Μαυρίκος σχολίασε την απόφαση της πλειοψηφίας, να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας και τη συμφωνία της στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Αλήθεια, τι το καινούριο προέκυψε από τις 17 του Μάη, τη μέρα της τελευταίας απεργίας, αναρωτήθηκε ο συνδικαλιστής. Οι προτάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι μία από τα ίδια. Γι' αυτά έκανε απεργία ο κόσμος; Οχι. Αντίθετα - ειδικά με την απεργία στις 17 του Μάη - οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες απαίτησαν να μην περάσουν τα μέτρα, ζήτησαν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, αλλά απαίτησαν και από τη ΓΣΕΕ να μην τα διπλώσει.

Μιλάτε για αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος - είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Μαυρίκος - αλλά «η στρατηγική του "κοινωνικού διαλόγου" σημαίνει ταξική συνεργασία, πάτε στο "διάλογο" και κοιτάτε τι θα εκχωρήσετε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ακούτε την εντολή των χιλιάδων απεργών που είπαν ΟΧΙ στον "κοινωνικό διάλογο"». Ειδική αναφορά έκανε ο συνδικαλιστής στη Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων, όπου η «ανταγωνιστικότητα» ανακηρύχτηκε στο νέο όραμα μετά την ΟΝΕ. «Εκεί δεν ξεχώριζες αν ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ ή του ΣΕΒ. Γι' αυτό, κατέληξε, μπροστά στη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι - όπως φάνηκε και από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ - πρέπει να αντιτάξουμε συνολική αντίσταση, και σ' αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στρατευμένες».

Γνήσιος κυβερνητικός συνδικαλισμός

«Είμαστε στρατηγικά προσηλωμένοι σε κάθε μορφή κοινωνικού διαλόγου», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, επικαλούμενος μάλιστα τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης των αποφάσεων του προεδρείου. Ισχυρίστηκε ότι «τα αντιασφαλιστικά μέτρα αποσύρθηκαν», αποκρύπτοντας επιδεικτικά τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, και είπε ότι τώρα το κέντρο βάρους της συζήτησης μεταφέρθηκε στην τριμερή χρηματοδότηση. Με την προσοχή του στραμμένη στην απήχηση που έχουν οι θέσεις του ΠΑΜΕ, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι «δε θα κάνουμε επαναστατική γυμναστική» και ότι οι εργαζόμενοι δεν απέργησαν με το πλαίσιο που έθεσε το ΠΑΜΕ αφού «κανένας δεν πιστεύει ότι μπορούν να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε να διπλασιαστούν οι συντάξεις».

Η επιμονή του Χρ. Πολυζωγόπουλου να δικαιολογήσει την προσέλευσή του στο «διάλογο» δείχνει και την ανησυχία του για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - όπως έδειξε και πρόσφατη σφυγμομέτρηση - αλλά και μέσα στην ΠΑΣΚΕ. Ανησυχία που εξηγείται και με την αποστροφή, με μπόλικη δόση κινδυνολογίας, «ή θα προσέλθουμε στο διάλογο ή θα έπρεπε να κάνουμε μια άλλη επιλογή, για ανατροπή της κυβέρνησης».

Στην τοποθέτησή του ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης, ακροβατούσε μεταξύ της γραμμής άνευ όρων στήριξης που παρέχει στην ΠΑΣΚΕ και της προσπάθειας να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, ως παράταξη που το κόμμα της δηλώνει πως «χτυπάει» την εξουσία. Ετσι, ενώ από τη μια δήλωνε πίστη στον «κοινωνικό διάλογο», ταυτόχρονα επικαλούνταν δημοσκόπηση του «Βήματος» που έδειχνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων τον αποδοκιμάζει, για να καταφερθεί κατά της κυβέρνησης, η οποία είναι αφερέγγυα...

Να πάρουν υπόψη τους τη συγκυρία, να κάνουν αναπροσαρμογές και να δείξουν ευελιξία. Αυτή πρέπει να είναι η πεμπτουσία της τακτικής της ΓΣΕΕ κατά τον Α. Καλύβη, επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος κατέφυγε και σε μαθήματα «ιπποτισμού» για να υπερασπίσει τον «κοινωνικό διάλογο», αφού, όπως είπε, «ακόμα και οι εμπόλεμοι συζητούν...»! Ακόμα, σε θεωρητικές ακροβασίες, ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει τώρα στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, που υπήρχε, όπως είπε, πριν μερικές δεκαετίες στη Δυτική Ευρώπη. Επί του πρακτέου, συντάχθηκε με τις άλλες δύο παρατάξεις, δεν αποδέχτηκε την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Ιούνη και παρέπεμψε «για πιο έντονο απεργιακό πρόγραμμα το φθινόπωρο».

«Κάνατε πάσα στην κυβέρνηση»

«Μπορεί ο καθένας να ερμηνεύει με τον τρόπο του τα μηνύματα των κινητοποιήσεων -υπογράμμισε από το ΠΑΜΕ ο Θ. Κούτρας - αλλά αυτό που βροντοφώναξαν χιλιάδες απεργοί έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ και σε όλη την Ελλάδα είναι το σύνθημα "Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση". Οι τρεις παρατάξεις ευθυγραμμίζονται με την πρόσκληση του πρωθυπουργού να σταματήσει η αντιπαράθεση και έδωσαν στην κυβέρνηση βοήθεια να ξεφύγει από την απομόνωση. Και αν για την ΠΑΣΚΕ - σημείωσε ο συνδικαλιστής - υπάρχουν ευνόητοι λόγοι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη ΔΑΚΕ και την "Αυτόνομη Παρέμβαση", που ό,τι καταδικάζουν στα λόγια το στηρίζουν στην πράξη».

«Το πλαίσιο της πλειοψηφίας ικανοποιεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, υπογράμμισε, επίσης από το ΠΑΜΕ, ο Χρ. Κατσιώτης. Πάτε για βήμα βήμα διάλογο. Γιατί δε βάζετε αίτημα για επιστροφή των κλεμμένων; Γιατί δε ζητάτε αύξηση των συντάξεων; Γιατί δε διεκδικείτε τη μείωση των ορίων ηλικίας; Το ίδιο το πλαίσιό σας υπονομεύει τους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι και την προοπτική τους. Σε ποια ενότητα μάς καλείτε λοιπόν; Σ' αυτή που βολεύει τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση; Κάνετε πάσα στην κυβέρνηση», συνέχισε ο συνδικαλιστής, για να προειδοποιήσει ότι το ΠΑΜΕ θα σταθεί εμπόδιο και στη γραμμή της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου». «Είναι ώριμες οι συνθήκες για αγώνες, είπε, και δε θ' αφήσουμε να πάνε τα πράγματα σε απραξία μέχρι το Δεκέμβρη, όπως επιχειρείται από την πλειοψηφία».

«Η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τους στόχους της», σημείωσε με τη σειρά του ο Α. Τσώλης, και υπογράμμισε ότι «και οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης υπηρετούν το φιλελευθερισμό, νέο και παλιό, επιδιώκουν να απαλλάξουν το κράτος αλλά και τους εργοδότες από την Κοινωνική Ασφάλιση. Οδηγούν στην ιδιωτική ασφάλιση».

«Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται», υπογράμμισε ο Γ. Σταυρόπουλος, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για το πώς αυτό γίνεται καθημερινά και στην Υγεία και στην Πρόνοια: «Με την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, με το σχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ επιβαρύνεται σημαντικά και ο ασφαλισμένος, ενώ με τη θεαματική αύξηση σε δίωρα, τρίωρα και τη μερική απασχόληση χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασφαλιστούν».

Πρόταση για απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, κατέθεσε ο Σ. Κωλέτσης (ΠΑΣΚΕ) καθώς και κάθε απόφαση για την Κοινωνική Ασφάλιση να εξετάζεται στην Ολομέλεια και όχι στην Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά οι προτάσεις του απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία.

Η χτεσινή Ολομέλεια επέλεξε και τους υπεύθυνους των Γραμματειών της ΓΣΕΕ. Οι θέσεις μοιράστηκαν μεταξύ των τριών παρατάξεων, αφού το αίτημα για να αναλάβει την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας ο Α. Τσώλης από τη ΔΑΣ δεν έγινε αποδεκτό.