ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα εβδομαδιαίως έως τις αρχές του Δεκέμβρη
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014

Τα παιδάκια της φωτογραφίας στη Μονρόβια της Λιβερίας έχασαν και τους δύο γονείς από τον ιό του «Εμπολα»
ΓΕΝΕΥΗ.--

Δραματική αύξηση θα παρουσιάσζει ο αριθμός των κρουσμάτων του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, καθώς προβλέπεται ότι, εβδομαδιαίως, θα καταγράφονται 5.000 ακόμη και 10.000 κρούσματα έως την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη!

Ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ήδη αναφέρει 4.447 νεκρούς σε σύνολο 8.914 κρουσμάτων, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τα 9.000 έως το τέλος της βδομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναπληρωτή διευθυντή του οργανισμού Μπρους Εϊλγουορντ στη Γενεύη. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του «Εμπολα» είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό, υπολογίζοντας ότι υπάρχουν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

Ασχημες είναι οι διαπιστώσεις των επιστημόνων, σχετικά με τη θνησιμότητα που προκαλεί ο επικίνδυνος αιμορραγικός ιός, αφού προκαλεί το θάνατο στο 70% των κρουσμάτων από 50% που ήταν πριν από μερικές βδομάδες.

Στο Βερολίνο, πάντως, ένας 56χρονος υγειονομικός εργαζόμενος σε αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβερία πέθανε από τον ιό σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Αγιος Γεώργιος», έπειτα από νοσηλεία μόλις τεσσάρων ημερών.

Από το νοσοκομείο Κάρλος Γ' στη Μαδρίτη, όπου νοσηλεύεται η Ισπανίδα νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο, αναφέρθηκε «μικρή βελτίωση» της σοβαρής κατάστασης στην οποία νοσηλεύεται από τις 6 Οκτώβρη. Αλλα 15 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή, παραμένουν σε καραντίνα, δίχως έως χτες να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας.

Στη Λιβερία, ο υπουργός Υγείας Ουόλτερ Γκουένιγκεϊλ απείλησε με απολύσεις τους απεργούς γιατρούς και νοσηλευτές που κινητοποιούνται, διεκδικώντας μισθολογικά και άλλα αιτήματα, εάν, όπως είπε, αρνηθούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Συνάντηση υπουργών Υγείας της ΕΕ

Την παροχή ενός «συντονισμένου ρόλου» των ευρωπαϊκών στρατιωτικών αποστολών, με πρόσχημα την επιδημία «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική μελετούν σήμερα οι υπουργοί Υγείας χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, βάσει σχεδίου που πρότεινε η απερχόμενη επικεφαλής για την ευρω-ενωσιακή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Το συντονιστικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει το στρατιωτικό προσωπικό της ΕΕ, ένα Σώμα υπό τον άμεσο έλεγχο της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη στρατιωτών στη Δυτική Αφρική είναι η Βρετανία, σχεδιάζοντας την αποστολή 750 στρατιωτών στη Σιέρα Λεόνε.