Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καθαριότητα στα πανεπιστήμια
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014

Motion Team

Σοβαρό είναι το πρόβλημα με την καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (Φωτό Αρχείου)
Το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης καθαριότητας σε πανεπιστημιακές σχολές, το οποίο μάλιστα φτάνει πολλές φορές σε σημείο να απειλεί άμεσα την υγεία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων επανέρχεται με σωρούς σκουπιδιών να «κοσμούν» τους χώρους των ιδρυμάτων.

Και το συγκεκριμένο πρόβλημα, που σχετίζεται με την καθαριότητα, είναι απόρροια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, της γενικότερης προωθούμενης πολιτικής για λειτουργία δομών και υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην περίπτωση της καθαριότητας, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι καθαριότητας των πανεπιστημίων αντικαταστάθηκαν αρχικά με εργολαβικούς και τώρα από εταιρείες. Με μεροκάματα πείνας, με εργοδότες που αρνούνται να δώσουν ακόμη και αυτούς τους πετσοκομμένους μισθούς στους εργαζόμενους στην καθαριότητα - χαρακτηριστική η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθήνας όπου οι καθαρίστριες είχαν να πληρωθούν 7 μήνες από τον εργολάβο - η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δε θα μπορούσε να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Ιδρύματος θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρυτανείας να παραδώσει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ιδιώτη εργολάβο - έχουν, ήδη, υποβάλει προτάσεις 4 εταιρείες, ενώ την οριστική απόφαση θα την πάρει σε συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου - οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο Παπαστράτου, («Θόλος»), το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Μαγνησίας.

Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το σωματείο, το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις 27 καθαρίστριες που εργάζονται στο χώρο, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό.

Το Σωματείο, μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, απαιτούν να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου και να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους. Ταυτόχρονα, καλούν τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Ιδρυμα να κάνουν δική τους υπόθεση την υγεία και την υγιεινή στους χώρους που περνούν πολλές ώρες της μέρας τους.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καθαριστριών εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας.