Αντιδράσεις για τη συγχώνευση της Κρατικής Ορχήστρας με την Καμεράτα
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το νέο της Διευθυντή Στέφανο Τσιαλή οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό μέσο για την ύπαρξη και επεξεργασία σχεδίου που προβλέπει τη συγχώνευση της ΚΟΑ με την Καμεράτα!

Δεδομένου ότι ο υπουργός επεσήμανε στη συνέντευξή του ότι η επεξεργασία αυτού του σχεδίου εμπίπτει στις αρμοδιότητες της υφυπουργού Πολιτισμού, υπεύθυνης για το Σύγχρονο Πολιτισμό, Αντζελας Γκερέκου, «η έκπληξη ήταν διπλή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΑ, καθώς στην πρόσφατη συνάντηση (2/10) που είχε η υφυπουργός με τους δημοσιογράφους, ερωτηθείσα σχετικώς, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει τεθεί θέμα συγχώνευσης των δύο Ορχηστρών. Πλήρη άγνοια για το σχέδιο συγχώνευσης (για το οποίο ο υπουργός στη συνέντευξή του δεν αρνείται ότι εκπονείται από "κάποιους εκτός ΥΠΠΟΑ"!) έχει και ο καθ' ύλην αρμόδιος, νέος Διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί ή επικοινωνήσει με κανέναν εκ των δύο υπουργών, ούτε βεβαίως και ενημερωθεί σχετικώς από τους υπουργούς ή και από όποιον (;) εκπονεί το σχέδιο»!

Η ΚΟΑ εκφράζει την απορία της για την, «ερήμην της, εκπόνηση ενός σχεδίου που την αφορά. Που αφορά, δηλαδή, το μέλλον του αρχαιότερου ορχηστρικού μουσικού συνόλου στην Ελλάδα, το οποίο δρα και υποστηρίζει τη συμφωνική δημιουργία στη χώρα αδιαλείπτως από το 1873, έχοντας κατά γενική ομολογία, μάλιστα, διαγράψει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαιτέρως επιτυχή πορεία, αναγνωρισμένη από το κοινό και τον Τύπο. Πεποίθηση της ΚΟΑ είναι ότι η επιβίωση της Καμεράτα είναι απαραίτητη. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συγχωνεύσεώς της με την ΚΟΑ σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία οι Ορχήστρες δεν πλεονάζουν. Αντιθέτως, είναι απολύτως αναγκαία η διατήρηση και αυτοτελής λειτουργία όλων των Ορχηστρών, καθεμία εκ των οποίων επιτελεί, ως φορέας Πολιτισμού και Παιδείας, πολύτιμο έργο και έχει διαφορετική, αλλά εξίσου σημαντική αποστολή».

Η Νέλλη Οικονομίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων ΚΟΑ, σε άλλη ανακοίνωση, τονίζει «πόσο προσβλητικό είναι γι' αυτούς και για μας όλους, να επεξεργάζονται κάποιοι, ερήμην ημών, σχέδια για το μέλλον των Ορχηστρών μας, το μέλλον όλων μας, το μέλλον του πολιτισμού στην Ελλάδα! Γιατί, αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μετά το κλείσιμο της Ορχήστρας των Χρωμάτων, το κλείσιμο της ΕΡΤ, τη συνένωση ΚΟΑ - Καμεράτας, δε θα ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές σε άλλους πολιτιστικούς φορείς, όπως τα Εθνικά Θέατρα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Φεστιβάλ, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.λπ.; Διότι, το εν λόγω σχέδιο, εκτός από συνένωση δύο εντελώς διαφορετικών μουσικών συνόλων (που το ένα είναι Δημόσια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ και το άλλο ΝΠΙΔ), διαφορετικών τόσο σε σκοπούς, όσο και σε λειτουργία, ανάγκες κ.λπ., προβλέπει την κατάργηση όλης της ισχύουσας νομοθεσίας, τη μείωση των αρμοδιοτήτων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, Διοικητικά Συμβούλια που μόνο με την ψήφο του Προέδρου και ενός ακόμη μέλους τους και ερήμην των Καλλιτεχνικών Διευθυντών θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού και πολλά ακόμη που ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να διανοηθούμε! Πού οδηγούμαστε; Ολα στο βωμό του κέρδους και της εμπορικότητας; Βαθύτατα οργισμένη και πικραμένη για τη μοίρα του Πολιτισμού στη χώρα μας σας καλώ και σας παρακαλώ να φωνάξουμε όλοι μαζί ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, όχι στη συνένωση των δύο Ορχηστρών, όχι σε αλλαγές που σχεδιάζονται ερήμην των αρμοδίων».