ΑΣΙΑ
Προχωρούν με Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014

Από τη συνάντηση στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) υπέγραψαν χτες στο Πεκίνο εκπρόσωποι από 21 χώρες της συγκεκριμένης ηπείρου.

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο υπέγραψαν οι εξής χώρες: Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Καμπότζη, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Λάος, Μαλαισία, Μογγολία, Μιανμάρ, Νεπάλ, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Κατάρ, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ. Διεθνή ΜΜΕ σχολίασαν την «απουσία» χωρών, όπως η Ινδονησία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ακόμα πως το εγκεκριμένο κεφάλαιο της τράπεζας ορίστηκε να είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αρχικά εγγεγραμμένο κεφάλαιο θα είναι γύρω στα 50 δισ. δολάρια. Η έδρα της τράπεζας θα είναι στο Πεκίνο. Η οριστική υπογραφή και έγκριση των άρθρων της συμφωνίας για την τράπεζα θα ολοκληρωθεί το 2015 και αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αναδεικνύει αφενός τις διεργασίες που εντείνονται και στην Ασία στο φόντο των ρυθμών ύφεσης που εντοπίζονται σε μια σειρά από οικονομίες, αλλά και το ότι πολλά μονοπώλια προσανατολίζονται στον κλάδο των Υποδομών προσδοκώντας αυξημένα κέρδη, αξιοποιώντας και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε μια σειρά από χώρες ως παράγοντα ενίσχυσης της μονοπωλιακής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η εξέλιξη αφορά και την προσπάθεια της Κίνας να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή, αναβαθμίζοντας και τις γεωπολιτικές της συμμαχίες.